Kuzey Kore hidrojen bombası denedi: 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Kore Demokratih Halk Cumhuriyeti, hidrojen bombası test etti. Sarsıntı önce deprem olduğu zannedildi. Gerçek ise devlet televizyonunun haberiyle ortaya çıktı. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin 4. nükleer denemesine tepki de Amerika cephesinden geldi. Washington testi kınadı. Amerika'ya yakınlığı ile bilinen Güney Kore ve Japonya da tepki açıklamaları yaptı.

Kuzey Kore hidrojen bombası denedi: 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Kore Demokratih Halk Cumhuriyeti, hidrojen bombası test ettiğini duyurdu.

Ülkenin Punggyeri nükleer test alanı yakınlarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki sarsıntının önce deprem olduğu açıklanmıştı.

Ancak devlet televizyonundan yayınlanan haberde hidrojen bombasının test edildiği belirtildi. "Önemli ve özel" şeklinde yapılan açıklamada "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin ilk hidrojen bombası testi, İşçi Partisi’nin stratejik kararlığına dayalı olarak, başarıyla gerçekleştirilmiştir" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada denemenin çevreye zarar vermediği ve güvenli bir şekilde gerçekleştirildiğinin de altı çizildi.

Hidrojen bombası testine tepki de Amerika'dan geldi. Dışişleri Bakanı Sözcüsü John Kirby bölgedeki müttefiklerini koruma ve savunmaya devam edeceklerini vurguladı, testi kınadı.

Amerika'nın bölgedeki müttefikleri olan Güney Kore ve Japonya da teste tepki gösterdi. Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Lim Sung-nam, denemeyi "provokasyon" olarak değerlendirdi. Japonya Başbakanı Şinzo Abe de testin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararları'nın ihlali anlamına geldiğini öne sürdü.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi konuyla ilgili acil toplanma kararı aldı.

ulusalkanal.com.tr

# kuzey kore