Tayyip'ten Esad'a çok gizli mesaj

Afrika ve Ortadoğu'da faaliyet yürüten, iktidara çok yakın bir işadamı. Karşısında Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın danışmanı. İşadamı İstanbul'da yapılan görüşmede, AKP hükümetinin Suriye ile ilişkileri düzeltmek istediğini bildirdi. İsminin açıklanmasını istemeyen işadamı, Esad'ın danışmanına "Davutoğlu'nun gönderilmesinin yeterli olup olmayacağını" sordu.

Tayyip'ten Esad'a çok gizli mesaj

Kendisini "Başbakan TayyipErdoğan'a yakınım diye tanıtan" işadamı, Şam yönetimi'ne yakın bir kaynağa, başında bulunduğu kuruluşun Ortadoğu'da özellikle Suriye ile işbirliği yapabilmek için neler yapılabileceğini araştırmak istediğini bildirdi.

Söz konusu işadamı, kendisini, "30 küsur devlet başkanı ile bire bir ilişkim var. Kasım sonunda Ankara'da bir çalışma yaptık. Yurtiçinden ve yurtdışından yıllık yaklaşık binlerce dolar aidat ödeyerek bize üye olanlar var. Afrika ve Ortadoğu'da çok etkiniz.

'Esad'la görüştüm'

Esad ile görüştüm. Benim merkez sağda bir karşılığım var. Oldukça büyük bir ağırlığım var. Abdullah Gül ve Bülent Arınç ile ilişkilerim iyi. Onlar üzerinde de etkim büyük. İsteyip yapamayacağım hiçbir şey yok. Aklımda yüzlerce proje var. Onları konuşalım. Neler yapabiliriz bilmek istiyorum. Numan'la (Kurtulmuş) görüştüm. Ben en üst düzeydeki kişilerle birinci elden görüşüyorum" şeklinde tanıttı.

Suriye Başmüftüsü'ne davet

İşadamı, ilişkilerin düzeltilmesine başlangıç olarak, bir başka kuruluşun Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a ödül verebileceği önerisini ortaya attı. Diyanet İşleri Başkanı'nın Suriye Başmüftüsü'nü davet etmesi ve iki din adamının ortak barış mesajı vermesi seçeneği de konuşuldu. Suriye Başmüftüsü'nü, kendi kuruluşunun veya bir başka sivil toplum kuruluşunun ya da "güçlü bir cemaatin" çağrılmasını sağlayabileceğini söyleyen işadamı, "En üst düzey yetkililerle bire bir görüşüyorum. Mesela Yunus Emre Vakfı Müftüyü davet edebilir. Bunu niye yapıyorum? Çünkü Suriye'yi tanıyor, biliyorum. Suriye'nin ekmeği kursağımdan geçti. Borçlu olduğumu biliyorum. Merkez sağdaki tüm gençlik örgütlerinde etkim ve nüfuzum var" dedi.

İşadamı şöyle devam etti:

Bir çuval incir...

"Tayyip Erdoğan ve yardımcıları çok büyük bir hata yaptılar. Bir çuval inciri berbat ettiler. Bizi dinlemediler. Şimdi bunun olumsuz etkilerini en aza indirmeliyiz. Ben vatanı düşünürüm. Ben halkların kazanımı ve ülkemin kazanımı için kendimi vakfettim. Esad'a Türkiye'de solun kamuoyunda bir etkisi yok dedim. Biz zaten Afrika'da çok güçlüyüz. Suriye ile ilişkiler düzelsin, ekonomik ilişkiler de düzelir zaten.

'Erdoğan'la ilişkim var'

"Ben burada ne konuşuyorsam devletin en üst tabakasında, ilk halkada o konuşuluyor.

Benim söylediğimin aynısını Tayyip'in, Davutoğlu'nun düşündüğünü size çok net ve açık bir şekilde söyleyebilirim. Müftüyü davet ettirir ve bildiri yayınlatırım.

Hem de Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında yayınlatırım bu bildiriyi. Erdoğan ile ilişkim var. Erdoğan çok güçlü. Ona kimse bir şey yapamaz. Yapacağı çok şey var. Çok önemli Afrika ve Ortadoğu programları var yapılacak.

Erdoğan'ın ne yaptığını çok iyi biliyorum. ABD Tayyip'ten vazgeçmiş değil.

Kafamda birçok proje var. Onların en uygunlarını gerçekleştiririz. Böylece başarı kazanırız.

Davutoğlu gözden çıkarılsa yetmez mi? Yani Davutoğlu'nun gönderilmesi olabilir."

Aydınlık

# erdoğan # Tayyip # Davutoğlu # esad