İsmet Özçelik yazdı: AKP’de zor günler!

Aydınlık gazetesi yazarı İsmet Özçelik bugünkü köşesinde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın törenle AKP’ye üye olacak. 21 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongre ile de yeniden AKP’nin başına geçecek. Ancak işi o kadar kolay gözükmüyor. “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” nedeniyle halının altına süpürülen sorunlar örtülecek gibi değil. Üstelik de daha da büyümüş durumda. Önümüzdeki günlerde sıkıntı kendini iyice hissettirecek" dedi

İsmet Özçelik yazdı: AKP’de zor günler!

İsmet Özçelik'in Aydınlık gazetesindeki yazısı şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın törenle AKP’ye üye olacak. 21 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongre ile de yeniden AKP’nin başına geçecek.

Ancak işi o kadar kolay gözükmüyor. “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” nedeniyle halının altına süpürülen sorunlar örtülecek gibi değil. Üstelik de daha da büyümüş durumda. Önümüzdeki günlerde sıkıntı kendini iyice hissettirecek.

ERDOĞAN’DAN FİİLİ DURUM

16 Nisan halk oylamasında kabul edilen anayasa değişikliğine göre 2019’a kadar mevcut sistem yürürlükte. Ama Erdoğan’ın buna pek niyeti yok. Erken seçim olmasa bile, başbakanlığı da fiilen üstlenecek.

2019’u başlatacak.

SORUNLAR

AKP’lilerle Erdoğan’ın önündeki sorunları konuştuk. Belli hazırlıklar olduğu anlaşılıyor. Öncelikler belirlenmeye çalışılıyor.

“Hepsi birbirinden önemli” tespiti yapılıyor. “Enkaz”dan söz edenler bile var. Ancak enkazdan Erdoğan da sorumlu bulunduğu için yüksek sesle dilelndirilmiyor.

İşte AKP’lilerin anlatımıyla, AKP’de “zor günler” yaşatacak olan sorunlardan bazıları:

SİYASETEN ZORDAYIZ

Halk oylamasında sonuç istediğimiz gibi olmadı. Üstelik meşruiyet tartışması var. YSK’nın kararları AKP tabanında da soru işareti yarattı. Kazandık ama “güçlü” değiliz. Bu durum partiyi ve halkı harekete geçirmemizi engelliyor.

EKONOMİ KÖTÜ

Ekonomide ipin ucu kaçtı. Bol keseden harcamalar yaptık. Bol vaatlerle beklentiyi yükselttik.Bütçe disiplini diye bir şey kalmadı. Piyasaları uluslararası finans kuruluşları yönetiyor. Sanayide sıkıntı büyük. Fabrikalar üretimde zorlanıyor. Şu anda iyi giden tek sektör inşaat sektörü. Onun durumu da pamuk ipliğine bağlı.

Bu durum işsizliği tetikliyor. İşsizlik sürekli artıyor. Çiftçi, esnaf burnundan soluyor. Memurun, işçinin durumu da malum.

ÖRGÜTLER DARMADAĞIN

AKP örgütleri tam bir felaket. 16 Nisan’da çoğu hareketsiz kaldı. Bunun birçok nedeni bulunuyor. Bazısı yorgun, bazısı güvensiz, bazısı inanmıyor. Bazı yöneticiler kişisel çıkar peşinde. İş takipçiliği yapıyorlar. İç çatışma CHP’yi aratmıyor. İşin içine ihaleler de girince kanlı bıçaklı olanlar var.

FETÖ bazı örgütlerimizde hala etkin. “Gizli FETÖ” ciddi sorun. Örgütlerin baştan ayağa yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

BELEDİYELER DÖKÜLÜYOR

Belediyeler dökülüyor. Bu tespiti bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptı. 2010 yılı öncesindeki heyecan gitti. Herkes kendi çapında rant çabasında. Belediye başkanları ve üst düzey belediye yöneticileri çok zenginleşti.

Koltuklarından kalktıkları anda hem gelirlerinden olacaklar, hem de kurdukları tezgah ortaya çıkacak. Bu nedenle koltuğu bırakmak istemiyorlar.

Şu anda belediye başkanlarının karneleri çıkarılıyor. Zayıf olanların istifaya zorlanması gündemde. Bu operasyon sancılı olacak.

HÜKÜMETTE DEĞİŞİKLİK

Hükümet üç parça. Operasyon kesin. Bazıları kendini bildiği için ses çıkarmayacak. Aksi durumda başlarına nelerin geleceğinin farkındalar. FETÖ ile ilişkilerinin bilindiğini biliyorlar.

Ama Başbakan Binali Yıldırım’ın durumu farklı. Hükümette yapılacak “köklü” değişikliğin partide var olan bölünmeyi derinleştireceği kesin.

FETÖ TEMİZLİĞİ

Yapılmazsa olmaz. “Mevcut durumun devamı artık zor” görüşü hakim. “FETÖ partiyi içten kemiriyor” diyenlerin sayısı artıyor. Erdoğan da bir an önce harekete geçme yanlısı.

Ama geçmişte çok iç içe olundu. Bu nedenle süreç sancılı olacak. Ortalık karışsa da zamanla sakinler. Ama bir tahribat yaşanacağı ortada.

BU TABLO İLE SEÇİM ALINMAZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde 2019’da yapılması öngörülen yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Şimdiden işe başlamak istiyor.

AKP’de hemen hemen herkes, “Örgütün ve Türkiye’nin bu haliyle 2019 yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak mümkün değil” vurgusu yapıyor.

Dış politikada yaşananlar da ayrı. Anlayacağınız Erdoğan’ı da AKP’yi de zor günler bekliyor.

ulusalkanal.com.tr

# erdoğan # AKP # cumhurbaşkanı erdoğan # aydınlık gazetesi # referandum # ismet özçelik # 21 mayıs # 16 nisan # 2 mayıs