Avrupa'da gündem Türkiye

Avrupa Birliği liderleri, Türkiye ve Doğu Akdeniz gündemiyle toplandı. İki gün sürecek zirvede, Türkiye ile gerilimli seyreden ilişkilerde izlenecek yol haritasını ele alınacak. Zirve öncesi ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Brüksel’de görüşme trafiği dikkat çekerken, Joe Biden’ın de zirveye çevrim içi katılacağı duyuruldu. Öte yandan basına sızan zirve sonuç bildirisi taslağında, HDP hakkındaki kapatma davası ve feshedilen İstanbul Sözleşmesi üzerinden Türkiye hedef alındı.

Avrupa'da gündem Türkiye

Avrupa Birliği Liderleri, Kovid-19 salgını nedeniyle, çevrimiçi zirvede buluştu. İki gün sürecek zirvede, Doğu Akdeniz ve Türkiye ile ilişkilerin yanı sıra Rusya, salgın, ve ekonomi politikaları ele alınacak

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden da zirveye çevrimiçi katılacak.

Liderler zirvesi öncesi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brüksel’de bir dizi temasta bulundu. Blinken, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüştü.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Doğu Akdeniz'de gerginliğin kalıcı olarak düşürülmesi için Washington ile birlikte çalışacaklarını söyledi.

ANGELA MERKEL: ''TÜRKİYE STRATEJİK ÖNEMDE BİR ÜLKE''

Zirve öncesi Almanya’dan da Türkiye’ye yönelik mesajlar geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin, Avrupa birliği için stratejik önemde olduğunu vurguladı. “Türkiye Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşürülmesine ilişkin işaretler veriyor" diyen Merkel, Ankara ile yüksek düzeyli diyaloğun yeniden başlatılması gerektiğini söyledi.

- Türkiye, sadece bir NATO ortağı ve müttefiki değil. Avrupa Birliği’nin dış sınırında ikinci en kalabalık nüfusa sahip stratejik önemde bir ülke. Türkiye ile yüksek düzeyli diyaloğun yeniden başlatılmasını görüşeceğiz. Ortak çıkarlarımız var. Göçün getirdiği zorluklar buna dahil. Bunu Türkiye ile çözebiliriz. Zirvede bu yolda nasıl gideceğimizi konuşacağız. Bunlar kolay görüşmeler olmayacak.

AB SONUÇ BİLDİRİSİ TASLAĞI SIZDI

Öte yandan Avrupa Birliği liderler zirvesinin taslak sonuç bildirisi basına sızdı. Metinde, terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı HDP’ye açılan kapatma davası ve feshedilen İstanbul Sözleşmesi üzerinden Türkiye’ye yönelik suçlayıcı ifadeler yer aldı.

Bildiri taslağında, “son dönemdeki gelişmelerin Türkiye’de insan hakları alanındaki ağır gerilemeyi gözler önüne serdiği” savunuldu.

Taslakta ayrıca, Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında yapıcı tutum takındığı, bu tutumun sürmesi halinde ortak çıkarlar doğrultusunda iş birliğini geliştirmeye dönük adımlar atılabileceği ifade edildi.

# türkiye # pkk # hdp # koronavirüs # terör örgütü pkk # almanya # doğu akdeniz # Mavi Vatan # avrupa # avrupa birliği # brüksel # Biden # abd biden # joe biden # İstanbul Sözleşmesi # kovid 19 # angela merkel # AB Liderler Zirvesi # Ursula von der Leyen # pkk hdp # Türkiye İstanbul Sözleşmesi # liderler zirvesi # Antony Blinken # ABD Dışişleri Bakanı Blinken # blinken # Avrupa Komisyonu # AB Türkiye # Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen # türkiye doğu akdeniz # ABD Blinken # Avrupa Birliği Liderler Zirvesi # Türkiye AB ilişkileri # avrupa birliği türkiye # Almanya Merkel