Sanayi üretimi Aralık 2019'da yıllık bazda yüzde 8,6 arttı

Sanayi üretimi, Aralık 2019’da yıllık bazda yüzde 8,6 arttı. Rakam "olumlu" değerlendirildi ancak sanayi üretimine paralel takibe takılan fabrika sayısında da artış yaşandı. Üretim merkezlerindeki borca dikkat çeken uzmanlar "borçlar dururken büyüme olmaz" diyor.

Sanayi üretimi Aralık 2019'da yıllık bazda yüzde 8,6 arttı

Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 8,6 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2019Aralık ayı sanayi üretim endeksini açıkladı. Sanayi üretimi geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 8,6 arttı, 2018 yılının aynı çeyreğine göre ise yüzde 5,8 yükseldi.

Uzmanlar rakamları olumlu değerlendirdi.

Uzmanlara göre, sanayi üretiminin sürdürülebilir olması ise oldukça kritik.

Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sosyal medya üzerinde yüzde 8,6’lık artışı olumlu değerlendirdi. Varank, "21 ayın rekoru" ifadelerini kullandı. Bakan Albayrak ise “Katma değerli üretime, ihracata ve istihdama dayalı büyüme için attığımız adımlar meyve veriyor” sözlerini kullandı.

Ancak sanayide üretim artarken borçlanma da arttı. 2019’da takipteki alacaklar oranı yüzde 5,36 oldu. Bu kapsamda; Gaziantep, Adana, Denizli, Kütahya, Düzce gibi sanayisiyle öne çıkan illerde kapanan ya da takibe düşen fabrikalarda artış yaşandı. Üretim merkezilerinde borca dikkat çeken uzmanlar sağlıklı büyüme için fabrikaların ayakta kalması gerektiğine işaret ediyor.

ulusal.com.tr

# 2019 # sanayi üretimi # Aralık