Financial Times’tan Türkiye yorumu: ''Ankara Biden'ı sıkıştırdı''

Financial Times gazetesi Türkiye’nin ABD’ye yaptığı 40 F-16 satın alma teklifi ile Biden yönetimini sıkıştırdığını yazdı. İngiliz gazete, Biden onaylasa bile Kongre’nin satışı engelleyebileceğini kaydetti. F-16 satışı ile Türkiye’nin yeni S 400 ünitesini almasını engellemeyeceğinin vurgulandığı analizde Batı’dan ABD’ye sat önerisi yapıldığı belirtildi. Aksi halde Türkiye’nin savaş uçağı ihtiyacını Rusya ya da Çin’den karşılayacağı vurgulandı.

Financial Times’tan Türkiye yorumu: ''Ankara Biden'ı sıkıştırdı''

İngiltere siyasetlerine yön veren gazetelerden Financial Times, Türkiye’nin 40 adet F-16 satın alma isteğinin Biden yönetimini zorda bıraktığını yazdı. Türkiye-ABD ilişkilerinin analiz edildiği makaleye “Türkiye’nin savaş jeti arama çabaları Biden’ı sıkıştırıyor” başlığı atıldı. Gazetede, Türkiye’nin F-16 talebinin Rusya’dan 2. ünite S-400 almayı planladığı bir dönemde yapıldığına dikkat çekildi.

Türkiye’nin hava gücünü milli savaş uçağı ile oluşturmayı hedeflediği belirtilen analizde, F-16 teklifinin Türkiye’nin ABD ile batılı müttefikleri arasındaki gerilimi yumuşatabileceği ifade edildi. Financial Times’a göre Ankara’nın hamlesi Washington yönetimini zor bir duruma soktu:

''ABD’nin anlaşma yapıp yapmayacağı belli değil. Erdoğan’a düşmanca tavır sergileyen Kongre satışı engelleyebilir. Joe Biden yönetimi Erdoğan’ı savunsa bile Türkiye’nin yeni S-400 hava savunma sistemi satın alması buna yardımcı olmayacaktır. Bu durum Biden yönetimini sıkıştırıyor.''

İngiliz gazete, F-16 hamlesinin satış onaylansa da onaylanmasa da Türkiye’nin çıkarlarına olacağına işaret etti. ABD’nin F-16 satışına onay vermesi Türkiye karşıtları tarafından “hoşgörülmez yatıştırma” olarak görüleceğini, satış onaylanmadığı takdirde de Ankara’nın Moskova’ya yanaşması için yeni bir bahane olacağı kaydedildi.

Financial Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019’da Rusya’daki hava savunma fuarında Rus lider Putin’e SU-57’yi göstererek “bu uçakları mı alacağız” sözlerini de hatırlattı. Analizde Batı’nın Ankara’nın ihtiyacını SU-57 ile kapatmasının Batı’da endişe yarattığı vurgulandı.

Makalede F-16 satışına onay verilmesini isteyen Avrupalı bir diplomatın görüşüne de yer verildi. Diplomatın “Eğer Amerikalılar bu satışı onaylamazsa Türkiye ne yapacak? Türkiye o zaman Rusya’dan ya da Çin’den satın alacak. Onların bu boşluğu doldurması gerekiyor” dediği belirtildi.

Financial Times, Erdoğan ve Putin’in 29 Eylül günü Soçi’de yaptığı zirvede Moskova ile derin bağlar kurulmasının Ankara’nın yararına olmayacağı iddia edildi. İngiliz hakim sınıflarının sesi olan Financial Times aracılığı ile Türkiye ekonomik yaptırımlarla tehdit edildi. “Savunma sisteminde Moskova ile derin bağ kurulması daha fazla ABD yaptırımını tetikleyebilir” ifadelerine yer verildi.

# Erdoğan Biden görüşmesi # Financial Times # f16 türkiye # f16 block 70 # Biden Erdoğan görüşmesi # financial times gazetesi # s400 türkiye # f16 aesa radar # the f16 viper # the f16 block 7072