Obama'ya yakın düşünce kuruluşu CAP'ın Türkiye uzmanı ikili ilişkileri değerlendirdi

Obama yönetimine yakın düşünce kuruluşu Center for American Progress'ın Türkiye uzmanı Michael Werz Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdi. Werz, iki ülke arasındaki gerilimin soykırım yalanına da yansıyabileceğini ifade etti, "Bu bir sürtüşmeye neden olabilir" dedi. Werz, tartışmanın ABD Temsilciler Meclisi'nin değil tarihçilerin işi olduğunu belirtti.

Obama'ya yakın düşünce kuruluşu CAP'ın Türkiye uzmanı ikili ilişkileri değerlendirdi

1915 olaylarının 100. yıldönümü nedeniyle 2015’te Türk-Amerikan ilişkilerinde bir sürtüşme yaşanır mı? Bu soruya Obama yönetiminin politikalarında etkili olan düşünce kuruluşu Center for American Progress'ın Türkiye uzmanı Michael Werz yanıt verdi.

Hürriyet Gazetesi'ne röportaj veren Werz, ikili ilişkilerdeki mevcut durumu "eskimiş evliliğe" benzetti. Werz, "Artık ortada gerçek bir aşk yok, epey huysuzluk var. İki taraf da birbiriyle mutlu değil. Bir de taraflardan biri devamlı kamuoyunda ilişkinin mahremiyle ilgili konuşuyor, bu sağlıklı değil." dedi. Werz, ilişkilerdeki gerilim Ermeni soykırımı yalanının yüzüncü yıl dönümü nedeniyle etkili olabileceğini söyledi.

CAP Türkiye Uzmanı Michael Werz, "Türk hükümeti, Washington’da hem Amerikan yönetiminde, hem Kongre’de, hem de düşünce toplulukları dünyasında neredeyse bütün dostlarını kaybetti. (...) Türk hükümetinin de bu tür girişimlere son derece sert tepki vermesi beklenebilir. Bunların hepsi çok talihsiz zira 100 yıl önce 1 milyondan fazla insanın ölmesinden bahsediyoruz." dedi.

Ermeni tehcirinin Yahudi soykırımından farklı olduğunu vurgulayan Werz, olayı siyasetçilerinde değil tarihçilerin tartışması gerektiğini belirtti.

Verz, "Bu önemli bir tartışma ama tartışılacağı yer ABD Temsilciler Meclisi değil. Bu kadar önemli bir konu siyasi aktörler tarafından kendi argümanları için kullanılmamalı. Arşivler açılmalı ve tarihçiler tartışmalı. (...) Bu Amerikan kanun yapıcıların üzerine söz söyleyebileceği bir konu değil çünkü onları Türkiye halkı seçmedi, Fransız Parlamentosu’nu da." diye konuştu.

Werz, IŞİD ve Kobani konusunda da Türkiye 'nin Amerika ile ayrı düştüğünü ve "iki ülke arasındaki ihtilaflar gelecek dönem daha da sertleşecek" dedi. Center for American Progress'ın Türkiye uzmanı Michael Werz, Gülen'in ABD'den sınırdışı edilmesinin çok zor olduğunu belirtti.

ulusalkanal.com.tr

# Obama # 1915 # Center for American Progress