Ersin Tatar'dan uluslararası eşit statü şartı

Kıbrıs’ta taraflar, Birleşmiş Milletler arabuluculuğundaki gayri resmi görüşmeler kapsamında yeniden bir araya geldi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Egemen eşitliğimiz ve uluslararası eşit statümüz kabul görürse resmi görüşmelere başlarız." dedi.

Ersin Tatar'dan uluslararası eşit statü şartı

Kıbrıs’ta taraflar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in arabulucuğunda bir kez daha buluştu.

Gayri resmi üçlü görüşme, New York’taki Birleşmiş Millet merkezine yapıldı.

"EGEMEN EŞİTLİĞİMİZ TANINMADAN RESMİ GÖRÜŞMELERE BAŞLAMAYIZ"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta eşit egemen iki devletli çözüm vurgusunu yineledi. "Egemen eşitliğimiz kabul görmeden resmi görüşmelere başlamayız” dedi.

- Biz egemen eşitliğe dayalı yan yana yaşayan iki ayrı devletin işbirliğiyle bir anlaşmanın olabilmesi için yine bunu hem karşı tarafa hem Genel Sekretere bugün anlattık. Egemen eşitliğimiz ve uluslararası eşit statümüz kabul görürse resmi görüşmelere başlarız. Kuzeyde bir devlet vardır. Bu devletin tam teşekküllü kurum ve kuruluşları var. Dolayısıyla bizim bu saatten sonra kendi devletimizden geri adım atmamız söz konusu bile değil

Tatar, açıklamasında Doğu Akdeniz vurgusu da yaptı.

- Bizim şu anda yapacağımız kendi ekonomimizi, kendi devletimizi daha da güçlendirmektir. Çünkü Doğu Akdeniz'e baktığımızda Türkiye ile birlikte, mavi vatanda, hava sahasında her yerde ulusal menfaatlerimizin ve daha da güçlü bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kökleşmesi gerekiyor. Biz sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz ve kendimizi uluslararası camiaya daha fazla anlatmak, beklentilerimizi daha fazla dünyayla paylaşabilmek ve ona göre pozisyonu kabul ettirmek şu an da bizim en büyük sorumluluğumuzdur.

ANASTASİADİS: ''2 DEVLETLİ DEĞİL, 2 TOPLUMLU FEDERASYONA AÇIĞIM''

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ise, gayri resmi görüşmede, 60 yıldır adada çözümsüzlüğün simgesi haline gelen federasyon modelinde ısrarını sürdürdü. Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, "Nasıl ilerleyeceğimize yönelik teklifler sunduk. Genel Sekreter Kıbrıs için özel temsilci atamayı planlıyor." dedi. ''Kıbrıs'ta iki devletli çözüme açık mısınız?'' sorusuna Anastasiadis, "Hayır. Ben iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona açığım." yanıtını verdi.

# new york # Kıbrıs # kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # doğu akdeniz # Mavi Vatan # bm # Birleşmiş milletler # antonio guterres # ersin tatar # GKRY # Güney Kıbrıs Rum Yönetimi # Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı # BM Genel Sekreteri # BM Genel Sekreteri Antonio Guterres