‘İpucu yok’ denildi, 1 haftada üstü kapatıldı

Almanya’da 8’i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan Neo-Nazi örgütü NSU’nun Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde yargılanmasına devam edildi.

‘İpucu yok’ denildi, 1 haftada üstü kapatıldı

Önceki gün görülen 49’uncu duruşmada, 25 Şubat 2004 tarihinde Rostock şehrinde bir dönercide işlenen MehmetTurgut cinayeti görüşülürken, ifade veren bir polis memuru, Rostock polisinin cinayetten 1 hafta sonra ‘yabancı düşmanlığı‘ olmadığı kanaatine vardığını söyledi.

‘Irkçılık yönünden bakılmalıydı’

Memur, Rostock polisinin Federal Kriminal Dairesi ve Eyalet Kriminal Dairesi’ne konuyla ilgili danıştığını belirtirken, “Ancak söz konusu daireler ırkçılığa ilişkin bir ipucu olmadığını söyledi. Bunun üzerine olaya ırkçılık tarafından bakılmadı“ dedi. Daha önce işlenen benzer cinayetlere rağmen, polisin soruşturmaları ırkçılık yönüne çekmemesi yeni soru işaretleri doğururken, davanın müdahil avukatları da, “Herhangi bir ipucu olmaması üzerine böyle bir açıklama yapılması doğru değil. Ne olursa olsun olaya o yönden bakılması gerekirdi“ yorumunda bulundular.

Ailesi suçlanmıştı

Mehmet Turgut öldürüldükten sonra polis suçluyu öncelikle Turgut’un yakın çevresinde aramıştı. Polis soruşturmayı diğer cinayetlerde olduğu gibi organize suç kapsamında yürütürken, ailesi ve çalıştığı dönercinin sahibini suçlamıştı.

Mahkeme, Temme başvurusunu reddetti

Almanya’nın Kassel şehrinde internet kafede öldürülen Halit Yozgat cinayetiyle ilgili de önemli bir gelişme yaşandı. Müdahil avukatların, cinayetin işlendiği sırada olay yerinde bulunan, Alman iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı Memuru ‘Küçük Adolf‘ lakaplı Andreas Temme’nin dosyalarının davaya dahil edilmesine yönelik başvuruları Çarşamba günü mahkeme tarafından reddedildi.

Halit Yozgat’ın avukatlarından Thomas Bliwier de dün yaptığı açıklamada, olayların tüm yönleriyle aydınlatılacağına inanmadığını söyledi. Davada sadece baş sanık Beate Zschaepe’nin suçlu çıkartılmaya çalışıldığını belirten Bliwier, “Olayın tam anlamıyla aydınlatılma çabası olduğunu sanmıyorum“ dedi.

ulusalkanal.com.tr

# almanya # dava # nsu # Mehmet # turgut