Trump'ın adayı Wolters: Türkiye S400 sistemini alırsa F-35’ler verilemez

Trump’ın ABD Hava Kuvvetleri Komutanı adayı Wolters, 'Türkiye S400 sistemini alırsa F-35’ler verilemez' açıklamasıyla dikkat çekti. Wolters, Çin'in son dönemdeki adımlarıyla ilgili de 'Tetikte olmalıyız oldukça endişeliyim' ifadelerini kullandı

Trump'ın adayı Wolters: Türkiye S400 sistemini alırsa F-35’ler verilemez

ABD Başkanı Donald Trump tarafından, ABD Hava KuvvetleriKomutanlığına aday gösterilen Tod D. Wolters ve ABD Afrika Komutanlığına aday gösterilen Stephen J. Townsend, Washington'daki Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’ne ifade verdi.

Yeni ABD Hava Kuvvetleri Adayı Tod Wolters, “TürkiyeS400 sistemini alırsa F35’ler verilemez” dedi.

Komite Başkanı Senatör Jim Inhofe, Türkiye, S400'ler ve F-35’ler konusunda Tod Wolters’a ne yapmayı düşündüklerini sordu. Senatör Inhofe ayrıca, Türkiye'ye verilmesi gereken F-35 eğitimini askıya aldıkları bilgisini verdi. Gerekçe olarak Türkiye'nin S400 sistemini alma kararlarında henüz olumlu ya da olumsuz bir beyanatta bulunmamış olmasını öne sürdü.

Tod Wolters, Komite kararını uygun gördüğünü, S400 ve F-35'lerin birbirlerine uyumlu olmadıklarını söyledi. Eğer Türkiye S400 sistemini kurma kararı alırsa F-35'lerin verilmemesi gerektiğini yineledi. Wolters S400 ile F-35'lerin farklı diller kullandığını, S400’ün NATO İngilizcesi kullanmadığını söyledi. Wolters, Türkiye’nin bölgedeki önemli müttefiklerinden biri olmasına rağmen, F-35 ve S400'lerin birlikte çalışmasını desteklemelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

DOGU AKDENİZ’E İKİ GÖZLEMCİ DAHA!

General Wolters’a, kendisinden önce görev alan General Scaparrotti’nin değerlendirmesinde yer alan Rusya’nın Doğu Akdeniz’deki aktivitelerini gözetlemek için 2 muhrip yerleştirme fikrine katılıp katılmadığı sorulduğunda, donanmanın zaman ve mesafe açısından daha yüksek kapasiteye ulaşması için 2 ek muhrip gerektiği görüşüne katıldığını söyledi.

'ÇİN KONUSUNDA TETİKTE OLMALIYIZ'

Wolters’a, Çin Başkanı Şi Cinping’in İtalya ziyareti, kuşak yol projesi ve İtalya ile stratejik müttefikliği konusundaki görüşü sorulduğunda, “Tetikte olmalıyız oldukça endişeliyim” diye yanıtladı. Çin’in Avrupa kıtasında oldukça yüklü yatırımlar yaptığını bildiren Wolters, Çin’in İsveç, İzlanda ve Danimarka ile görüşüp Grönland’de hava sahaları konusunda araştırma anlaşmaları yaptığına da dikkat çekti.

ulusal.com.tr

# türkiye # trump # F-35 # aday # Hava Kuvvetleri # s400 # komutan