33 il 76 ilçede yangın: Yangınlar hakkında son durum

Türkiye, günlerdir orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Başta Antalya, Muğla ve Mersin olmak üzere 33 il 76 ilçede çıkan orman yangınları yerleşim yerlerini tehdit ediyor. Şu ana kadar 8 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bazı bölgelerdeki yangınlar kontrol altına alınırken bazı bölgelerde ekiplerin çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

33 il 76 ilçede yangın: Yangınlar hakkında son durum

Derleyen: Yasin Kerim Aşan, Ulvi Mutlubaş, Azad Aktaş

Türkiye'nin gündeminde günlerdir farklı noktalardan gelen yangın haberleri var.

Türkiye'de şu ana kadar 33 il 76 ilçede orman yangını çıktı.

Yangınlar bazı noktalarda orman sınırlarını da aşıp yerleşim yerlerine yaklaştı. Pek çok ilde yangın sebebiyle mahalle ve köyler boşaltıldı.

Peki Türkiye'de Antalya'dan Mersin'e, Muğla'dan Tunceli'ye pek çok ilde meydana gelen yangınlarda son durum ne? İşte il il ve ilçe ilçe yangınlarda son durum...

ANTALYA

Türkiye'de ilk yangın haberi gelen il Antalya oldu.

Manavgat:

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Çarşamba günü öğle saatlerinde başlayan orman yangınları üçüncü gününde devam ediyor.

Onlarca mahalleyi küle çeviren yangınlara havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Ancak bölgede etkili olan poyraz sebebiyle alevler hızla yayılıyor. Ekiplerin müdahalesine rağmen yangın kontrol altına alınamıyor.

Ormanlık alanda başlayan yangın ciddi bir endişe ve paniğe neden olurken yangın yerleşim yerlerine de sıçradı.

Manavgat'ın farklı noktalarında dün öğle saatlerinde çıkan ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan orman yangınına gece boyunca karadan müdahale devam etti.

Bölgede bir çok ev ve ahır da yanarken, çok sayıda hayvan da telef oldu.

Manavgat'taki yangın hala devam ederken, alevler Dolbazlar Mahallesi'ne kadar ulaştı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Muhittin Böcek, dün başlayan yangından 34 mahallenin zarar gördüğünü belirtti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan son açıklamaya göre, bölgedeki yangında 3 vatandaş hayatını kaybederken, yangından etkilenen 58 vatandaşın ise tedavilerine devam ediliyor.

Bölgedeki yangın söndürme çalışmalarında, 1 uçak, 1 İHA, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinası, 960 personel ve 30 su ikmal aracının kullanılıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından da bölgeye 19 ambulans, 6 UMKE ve 1 mobil komuta aracı sevk edildi.

AFAD yangında 3 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İlçede Gebece Mahallesi'nde süren yangın, rüzgarın etkisiyle Ahmetler Mahallesi'ne doğru ilerledi. Yangının yerleşim alanlarına yaklaşması nedeniyle mahallenin boşaltılması için vatandaşlar uyarıldı.

Mahalle sakinleri kendi araçları, kamyonlar ve belediyeler tarafından tahsis edilen araçlarla, daha güvenli bölgeye gitmeye başladı.

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, yangının yerleşim alanlarını da etkisi altına alması nedeniyle evlerini boşaltmak zorunda kalan vatandaşlar için Çolaklı Mahallesi'ndeki erkek öğrenci yurdunu tahsis ettiklerini bildirdi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı 5 araç ile 13 personel, Antalya Manavgat'taki yangınlara müdahaleye destek için yola çıktı.

İlçenin 4 farklı bölgesinde 28 Temmuz'da çıkan orman yangını, rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılıyor.

Yoğun şekilde müdahale edilen yangın, Taşağıl Mahallesi'nde etkisini artırdı.

Uçak, helikopter, arazöz ve iş makineleriyle etkin bir çalışmanın yürütüldüğü bölgede, yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Bölge halkı da söndürme çalışmalarına katılanlara destek oluyor.

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangını, tedbir amaçlı boşaltılan mahalleyi etkisi altına aldı.

İlçede 5 gündür devam eden yangına, havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

Düşük nem ve rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangın, daha önce boşaltılan Sırtköy Mahallesi'ne sıçradı.

Mahallenin giriş ve çıkışları kapatıldı. Yangına havadan müdahale ediliyor.

Yangında mahalledeki 10 ev alevler arasında kaldı. Yanan evler, iş makinelerince yıkıldı.

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangını nedeniyle bir mahalle tedbir amaçlı boşaltıldı.

Daha önce boşaltılan Sırtköy Mahallesi'ne sıçrayan alevler, rüzgarın etkisiyle kısa sürede Beydiğin Mahallesi'ne ilerledi. Mahalle, tedbir amaçlı tahliye edildi.

Beydiğin Mahallesi'nde süren yangın, rüzgarın etkisiyle Kızıldağ Mahallesi'ne doğru ilerledi. Yangının yerleşim alanlarına yaklaşması nedeniyle Kızıldağ Mahallesi'nin tedbir amaçlı boşaltılması için vatandaşlar uyarıldı.

Mahalle sakinleri kendi araçları, kamyonlar ve belediyeler tarafından tahsis edilen araçlarla, daha güvenli bölgeye gitmeye başladı.

Mahallede anons yapan AFAD ekipleri, engelli ve yaşlı vatandaşı evlerinden alarak, ilçedeki yurtlara yerleştirdi.

1 KİŞİ TUTUKLANDI

Merkez Kavaklı Mahallesi Side Kavşağı'nda 28 Temmuz'da çıkan yangınla ilgili C.Y. (16), 30 Temmuz'da gözaltına alındı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince "kasten orman yakmak" suçlamasıyla tutuklandı.

2 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangını söndürme çalışmasına katılan 2 işçinin cansız bedenine ulaşıldı, yaralı 2 işçi tedavi altına alındı.

Gebece Mahallesi Beloluk mevkisinde söndürme çalışmaları sırasında arazözün yandığı bilgisi üzerine bölgeye ekipler sevk edildi.

Bölgede yapılan araştırma sonucu 2 işçinin cansız bedenine ulaşıldı, yaralı 2 işçi Manavgat Devlet Hastanesine kaldırıldı.

HASAR GÖREN EVDE ÇİFTİN CANSIZ BEDENLERİ BULUNDU

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınında hasar gören evde çiftin cansız bedenleri bulundu.

Alınan bilgiye göre, ilçede orman yangınının başladığı Kalemler Mahallesi'nde yaşayan Türk vatandaşı ile Alman eşinden haber alamayan yakınları yardım istedi.

Daha önce yanarak hasar gördüğü belirlenen evde yapılan incelemede çiftin cansız bedenlerine ulaşıldı.

Evdeki inceleme sürüyor.

• Gazipaşa

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 2 gündür devam eden orman yangını kontrol altına alındı.

İlçe merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafedeki Küçüklü ve İnceğiz mahallerinde 30 Temmuz gecesi 3 farklı noktada çıkan yangına, helikopter, arazöz ve itfaiye araçlarıyla yoğun şekilde müdahale edildi.

Rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangın kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gazipaşa yangınının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

• Akseki:

Akseki ilçesinde başlayıp rüzgarın etkisiyle yayılan orman yangınına müdahale ediliyor.

Yangın nedeniyle Akseki'nin Kepezbeleni Mahallesi ile Manavgat ilçesine bağlı Karavca, Güzelyalı, Saraçlı, Çeltikçi ve Ulukapı Mahalleri'ndeki bazı evler boşaltıldı.

Akseki'deki yangında dumandan etkilenen 82 yaşındaki Hasan Ali Yüksel hayatını kaybetti.

Rüzgarın etkisiyle Kepezbeleni Mahallesi'ndeki yangın, bölgeye yakın Hocaköy Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerine kadar ulaştı.

İlçedeki 2 mahalleden yaklaşık 250 vatandaş tahliye edilirken, orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Alevler, rüzgarın da etkisiyle komşu mahalleler için risk oluşturdu. Yangın, bölgedeki Gülen Dağ'da etkisini sürdürüyor.

Antalya'nın Akseki ilçesindeki orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

Kepezbeleni Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz gecesi çıkan yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Hocaköy Mahallesi'ne kadar ilerleyen alevlerin, yerleşim yerlerine ulaşması yoğun müdahaleyle engellendi. Ancak olası bir riske karşı mahalle sakinleri sık sık uyarılıyor.

Yangının Güneykaya Mahallesi'nde de yayılmaması için alevlerle mücadele devam ediyor. Söndürme çalışmalarında vatandaşlar da ekiplere destek veriyor.

Bölgedeki Gülen Dağ'da ise yüksek sıcaklık ve düşük nem nedeniyle yangın etkisini sürdürüyor, alevlerin sınırdaki Manavgat'a bağlı mahallelere sıçramaması için de havadan müdahaleye devam ediliyor.

• Alanya:

Alanya ilçesinde Konaklı bölgesi Yeniköy Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Bölgeye çok sayıda ekip yönlendirildi. Yerleşim yerine yakın olan yangın ekiplerin müdahalesince kontrol altına alındı.

İlk belirlemelere göre, 4 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü yangınla ilgili Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Akşam saatlerinde kısmen kontrol altına alınan yangın ekiplerin yoğun çabasıyla söndürüldü.

Antalya'nın Alanya ilçesinde, gündüz saatlerinde kontrol altına alınan Güzelbağ Mahallesi'ndeki orman yangını tekrar başladı.

Gündoğmuş'ta rüzgarın etkisiyle Güzelbağ ve Bayır mahalleleri ile Susuz Yaylası'nı etkileyen yangınla mücadele devam ediyor.

Havadan ve karadan müdahaleyle gündüz saatlerinde kontrol altına alınan Güzelbağ'daki orman yangını akşam saatlerinde tekrar başladı.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, yaptığı açıklamada, Güzelbağ'ın üst bölgelerinde, akşam saatlerinde yangının yerleşim yerlerine yaklaştığını söyledi.

Alanya ilçesindeki yangınlar ise Susuzköy Mahallesi ile Güzelbağ'da devam ediyor. Yangını kontrol altına alma çalışmalarına ekiplerin yanı sıra mahalle sakinleri de destek veriyor.

• Gündoğmuş:

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesindeki orman yangınları kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Ortakonuş Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz'da çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle yayıldı. Sarp bölgede yer aldığı için alevlere müdahale güçlükle yürütülüyor.

Yüksek sıcaklık, düşük nem ve kuvvetli rüzgar nedeniyle yayılan alevler, Ortakonuş'un yanı sıra Çarızözü, Senir, Narağacı, Balkaya ve Ümütlü mahallerine sıçradı.

Alevler ilçe merkezini de tehdit ettiği için Gündoğmuş ilçe merkezi tedbir amaçlı boşaltıldı.

Ekipler, yangın olan bölgelerde söndürme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Rüzgarın etkisiyle anlık olarak bazı bölgelerde etkili olan yangın, ekiplerin yoğun çabasıyla kısmen kontrol altına alındı.

Gündoğmuş Kaymakamı Hamza Özbilgi, ilçedeki yangının Çayırözü mevkisi ile Alara Vadisi'nde çok etkili olmasa da devam ettiğini söyledi.

• Kemer:

Antalya'nın Kemer ilçesinde birbirine yakın 3 ormanlık alanda yangın çıktı.

Belediye ekiplerince söndürülen yangından kısa bir süre sonra aynı bölgede ormanlık alanda alevler yükseldi.

Orman ve belediye ekipleri buraya müdahale ederken, yakın bir mesafe başka bir alanda üçüncü yangın başladı.

Antalya Büyükşehir ve Kemer belediyeleri ile Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince yangınlara müdahale edildi. Vatandaşlar da kovalarla su taşıyarak ekiplere destek verdi.

Yangınlar bir saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı, bölgede soğutma çalışmaları başlatıldı.

MUĞLA

Marmaris:

Marmaris ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda 6 gün önce çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ve Orhaniye mahallelerinde de etkili oldu.

Ekipler, yangını kontrol altında tutmak için gece boyunca karadan çalışmasını sürdürdü. Bölgeye sevk edilen helikopterler ile uçaklar yangınlara havadan müdahale ediyor.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı grup da Marmaris'te söndürme çalışmasına katılıyor.

Büyükşehirler, çevre illerden gelen itfaiye, ve arama kurtarma ekipleri ile vatandaşlar da yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Hisarönü Mahallesi'nde devam eden yangına ekiplerin karadan ve havadan müdahalesine denizden de destek geldi.

Alevlerin Orhaniye-Selimiye kara yolu arasındaki Delikliyol mevkisinde bulunan ormanlık alandan deniz kenarına yaklaşmasının ardından bölgeye bir Sahil Güvenlik botu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait yangın söndürme gemisi sevk edildi.

Kıyı Emniyeti ekibi, hem denizden söndürme hem de soğutma çalışmalarına destek veriyor.

• Hayatını kaybetti

Öte yandan çıkan yangına müdahale eden görevlilere gönüllü olarak su taşıyan 25 yaşındaki Şahin Akdemir hayatını kaybetti.

Akdemir'in sosyal medya hesabından dün yangın bölgesinden video paylaştığı görüntüde, "Su taşımaya devam. Yangıncılara su taşıyacağız yine. Allah hayırlarımızı kabul eylesin" şeklinde paylaşımda bulunmuştu.

Bodrum:

Muğla'da Marmaris'in ardından Bodrum ilçesinde de yangın çıktı.

Bodrum'daki ormanlık alanda çıkan yangına ekipler hızla müdahale ediyor.

Yangın, havadan, karadan ve denizden müdahale edildi.

Çıkan yangın kontrol altına alındı.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Umurça ve Kumbahçe mahalleleri ile İçmeler yolu güzergahındaki makilik ve ormanlık alanda yangın çıktı.

Yangın, havadan ve karadan yapılan etkili müdahaleyle yerleşim yerlerine sıçramadan kontrol altına alındı.

Yangına, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Milas İşletme Müdürlüğü, Bodrum İşletme Şefliğine ait 7 arazöz, 1 su tankeri, çok sayıda iş makinesi, 2 helikopter, 6 teknik personel ve Orman Muhafaza Memuru, 33 yangın söndürme işçisi çevre il ve ilçelerden ekipler katıldı. Çalışmalara, arama kurtarma dernekleri gönüllüleri ile vatandaşlar da destek verdi.

Bölgede soğutma çalışmaları arazözler ve İzmir Emniyet Müdürlüğüne ait 5 TOMA ile yapılıyor. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Gökpınar, Yukarı ve Aşağı Mazı mahalleleri ile Armutçuk mevkisinde devam eden orman yangınlarını söndürme çalışmaları aralıksız sürüyor.

Beyciler Mahallesi'nde 31 Temmuz'da akşam saatlerinde ormanlık alanda başlayan ve geniş bir alana yayılan yangınlara Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinden takviye gelen ekiplerin müdahalesi kesintisiz devam ediyor.

Gökpınar, Aşağı Mazı ve Yukarı Mazı mahallerinde yanan çam ağaçlarının yola devrilmesi ve kaya parçalarını sürüklemesi nedeniyle zaman zaman ulaşım sağlanamıyor. Bu nedenle ekipler müdahalede güçlük çekiyor.

Bölge halkı ile bazı sivil toplum kuruluşları da söndürme çalışmasına katılan ekiplere kumanya ve buzlu kovalar içinde içecek taşıyor.

Yangın nedeniyle boşaltılan Aşağı Mazı Mahallesi'nin sakinleri, bölgedeki bazı turistik tesislere yerleştirildi.

Alevlerin Kemerköy Termik Santrali lojmanlarına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri, yangın söndürme ve sağlık ekipleri bölgede hazır bekletildi ancak yangının bu noktaya gelmesi ekiplerin yoğun mücadelesiyle önlendi.

Çevrede önlem alan jandarma ekipleri, yangının etkili olduğu kritik noktalara uzman ekipler haricinde kimsenin girmesine izin vermiyor.

• Datça:

Muğla'nın Datça ilçesinde de yangın çıktı.

Zirai alanda çıkan yangına ekipler tarafından hızla müdahale edildi.

Yangın söndürülürken, 10 dönüm zey­tin ve çam ağaç­la­rı­nın bu­lun­du­ğu zirai alan zarar gördü.-

Olayla ilgili soruşturma da başlatıldı.

• Milas:

Milas ilçesi sınırlarına yakın Meşelik Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi yangın söndürme ekipleri sevk edildi.

Alevler, bölgeye yakın 5 yıldızlı otele kadar yaklaşınca müşteriler, tedbiren deniz yoluyla güvenli alana tahliye edilmeye başlandı. Otel çalışanları da güvenli bölgeye alındı.

Yangına 2 helikopter ve 20 arazözün de katıldığı 3 saatlik müdahale sonucu yangın kontrol altına alındı.

Milas ilçesinde, Beyciler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda da yangın çıktı.Yerleşim yerlerine sıçrayan yangın, kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Alevler, Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri mahallelerine sıçradı.

Jandarma ekipleri, mahallelerin tahliyesini sağladı. Bazı vatandaşların, hayvanlarını da kurtarmaya çalıştığı görüldü.

Ekiplerin, bölgedeki alevlerle mücadelesi sürüyor.

Öğle saatlerinden itibaren yangın Çökertme mevkisinde etkisini sürdürüyor. Bölgede etkili olan rüzgar nedeniyle hızla yayılan alevler Ören Türkevleri mevkisine kadar yaklaştı. Jandarma ekipleri Ören Mahallesi'nden Türkevleri mevkisinden Çökertme güzergahına görevli araçlar dışında geçişlere izin vermiyor.

Bölgede bulunan vatandaşlar ile TOMA ekibi de yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Yukarı Mazı, Aşağı Mazı mahallelerinde rüzgarında etkisiyle geniş bir alana yayılan alevlere, ekiplerce müdahale edilmeye çalışılıyor.

Rüzgar sık sık yön değiştirmesi nedeniyle yangına müdahale güçlükle yapılıyor, yoğun dumanlarda müdahaleyi zorlaştırıyor. Türkiye'nin farklı illerinden takviye gelen arazözler ile itfaiyelere ilçedeki bazı İnşaat firmalarına ait beton mikserlerince su taşınıyor. Bölge sakinleri de tankerlerle su desteği veriyor.

• Köyceğiz:

Köyceğiz ilçesi Ağla Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Ağla Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Ekipler, yangına havadan ve karadan müdahale etti.

Alevlerin tehdit ettiği Çayhisar, Zeytinalanı ve Taşdibi mahalleleri tedbir amaçlı boşaltıldı.

Tahliye için yapılan anonsların ardından bazı vatandaşlar kendi araçlarıyla bölgeden ayrıldı.

• Fethiye:

Muğla'nın Fethiye ilçesinde, Ölüdeniz Mahallesi Ocakköy mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangını kontrol altına almaya çalışan ekipler, bölgeye karadan müdahale etti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sosyal medya hebasından "Muğla'nın Fethiye ilçesindeki yangın kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor." paylaşımında bulundu.

• Seydikemer:

Muğla'nın Seydikemer ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Arifler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangına havadan ve karadan çok sayıda yangın söndürme aracıyla müdahale ediliyor.

Yangının yerleşim bölgesine yakın olması nedeniyle vatandaşlara, dikkatli olmaları yönünde uyarılar yapılıyor.

Seydikemer ilçesi Çökek Mahallesi'ndeki yangını söndürme çalışması havadan ve karadan vatandaşların da desteğiyle devam ediyor.

Yangının yerleşim alanlarına yaklaşması nedeniyle Çökek ile Dereköy mahallelerini tedbir amaçlı boşaltılması için vatandaşlar uyarıldı.

Mahalle sakinleri kendi araçları, kamyonlar ve belediyeler tarafından tahsis edilen araçlarla, daha güvenli bölgeye gitmeye başladı.

• Kavaklıdere:

Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde, Başalan mevkisindeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Bölgede etkili olan rüzgar nedeniyle kısa sürede yayılan alevlere, Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler müdahale ediyor.

Yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.

• Menteşe:

Muğla'nın Menteşe ilçesinde, Muratlar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı.

Alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı.

İhbar üzerine bölgeye 2 yangın söndürme helikopteri, arazözler ile yangın söndürme işçileri sevk edildi.

Yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, yangının ormanlık alanda olduğunu ancak tedbir amaçlı bölgeye yakın 15 evin boşaltıldığını söyledi.

TUNCELİ

• Hozat:

Tunceli'nin Hozat ilçesinde örtü yangını çıktı.

Tunceli'nin Hozat ilçesinde teröristlerce çıkarılan örtü yangınının tamamen söndürüldüğü bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, Yenibaş-Gedikler bölgesinde çıkan örtü yangınının bir süre önce kontrol altına alındığı anımsatıldı.

Açıklamada, ekiplerin yangını söndürmek için uzun uğraşlar verdiği belirtilerek, "Hozat Yenibaş-Gedikler mevkisinde soğutma çalışmaları tamamlanmıştır. Üstün gayret gösteren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Bölgede güvenlik güçlerince sivil bir araca ateş açan teröristlere yönelik operasyon başlatılmıştı. Teröristler de takviye güvenlik güçlerinin bölgeye sevkiyatının önlenmesi ve kaçmak amacıyla yangın çıkarmıştı.

Güvenlik güçlerinin bölgede teröristlere yönelik operasyonu sürüyor.

ISPARTA

• Sütçüler:

Isparta'nın Sütçüler ilçesinde, Çandır Köyü Yazılı Kanyon Tabiat Parkı mevkisindeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan alevlere müdahale için bölgeye ekipler sevk edildi.

Yangına, 12 arazöz, 5 su ikmal deposu, 2 helikopter, 1 uçak, 10 dozer 100’ünde personel müdahale ediyor.

Çandır köyündeki bazı evleri tehdit eden yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

• Eğirdir:

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde Kovada Milli Parkı'nda Denizaltı mevkisindeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Yangına, 5 itfaiye, 2 arazöz, çok sayıda yangın söndürme işçisiyle müdahale edildi.

Bölge halkı da traktörlerle su taşıyarak ekiplere destek verdi.

Yangın, geniş bir alana yayılmadan söndürüldü.

Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

ZONGULDAK

• Ereğli:

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Göktepe Mahallesi Gora mevkisindeki ormanlık alanda B.K'ye ait arazide henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

B.K'nin durumu bildirmesi üzerine olay yerine Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ile Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Mahalle sakinleri de "pat pat" olarak tabir edilen tarım araçlarıyla bölgeye gelerek söndürme çalışmalarına destek verdi.

İtfaiye ekipleri, yaklaşık 40 dakikalık çalışmanın ardından yangını söndürdü.

Yangında yaklaşık bir dönümlük alan zarar gördü.

İZMİR

• Ödemiş:

İzmir'in Ödemiş ilçesi Gölcük Mahallesi'nde bahçelere yakın ormanlık alanda yangın çıktı.

Bölgeden duman yükseldiğini görenler, durumu itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine bildirdi.

Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 1 helikopter ve 5 arazöz ile itfaiye ekipleri bölgeye yönlendirildi. Yangını kontrol altına almayı başaran ekipler, soğutma çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan, Kiraz ilçesinde de bahçe ile orman arasındaki alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Ekiplerin müdahalesiyle yangın kısa sürede söndürüldü.

• Buca:

İzmir'in Buca ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangının kontrol altına alındığını açıkladı. Soğutma çalışmaları sürüyor.

BALIKESİR

• Kepsut:

Balıkesir'in Kepsut ilçesine Akçakertil Mahallesi mevkisinde ormanlık alanda gece saatlerinde yangın çıktı.

Bilgi verilmesi üzerine bölgeye 20 personel, 1 dozer ve 5 arazöz sevk edildi.

Ekiplerin müdahalesi sonucu yangın kısa sürede kontrol altına alındı.

• İvrendi:

Balıkesir'in İvrindi ilçesinde Korucu Mahallesi kırsalındaki tarlada yangın çıktı.

Bölgeye sevk edilen 4 itfaiye aracı, orman arazözü, İvrindi Belediyesi iş makineleri ile 8 personelin çalışması sonucu yangın kısa sürede söndürüldü.

Yaklaşık 100 dönümlük alanda anız yandığı belirlendi.

• Dursunbey:

Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde, Kırsal Doğancılar Mahallesi ile Gökçedağ Mahallesi arasındaki Bağlararkası mevkisinde orman yangını çıktı.

"Alfa Kulesi"nden fark edilen duman üzerine itfaiyeye haber verildi. Olay yerine gelen ekipler, yangına 7 arazöz, 4 ilk müdahale aracı, 3 su tankeriyle müdahale etti. Köylüler de traktörlerine bağladıkları su tankerleriyle yangın söndürme çalışmalarına destek verdi.

Yaklaşık 3 saatlik çalışmanın ardından yangın, kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam eden yangın nedeniyle yaklaşık 5 hektarlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

• Savaştepe:

Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde, Akpınar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye, yangın söndürme helikopteri ile 6 arazöz, 2 ilk müdahale aracı, 2 su ikmal aracı, 4 iş makinesi, 3 itfaiye aracı ve çok sayıda işçi sevk edildi.

Ekipler, yaklaşık 10 hektarlık kızılçam alanında etkili olan yangını kontrol altına aldı.

Rüzgarın etkili olduğu bölgedeki soğutma çalışmaları sürüyor.

BURSA

• Keleş:

Bakan Pakdemirli Bursa'nın Keleş ilçesinde çıkan yangının kontrol altına alındığını sosyal medya hesabından açıkladı.

MANİSA

• Soma:

Soma ilçesindeki Darkale Mahallesi yakınlarında dün gece 21.45 sıralarında ormanlık alanda yangın çıktı. Rüzgarın etkili olduğu bölgedeki yangın kısa sürede yayıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa'nın Soma ilçesindeki orman yangınının kontrol altına alındığını bildirdi.

Öte yandan bölgede 14 arazözle soğutma çalışmalarına devam edildiği belirtildi.

Bakan Pakdemirli, sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Soma yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerine yer verdi.

Darkale Mahallesi'nde bir yangın daha çıktı. Ormanlık alandan yükselen alevlere rüzgarın etikili olduğu bölgedeki yangına 8 arazözle müdahale edildi. Yangın kontrol altına alındı.

• Sarıgöl:

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde Baharlar köyünde yangın çıktı.

Çıkan yangının üzüm seralarına doğru ilerlediği belirtiliyor.

• Salihli

Manisa'nın Salihli ilçesinde 2 Ağustos'ta akşam saatlerinde orman yangını çıktı.

Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda yangının büyümeden söndürüldüğünü açıkladı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.

OSMANİYE

• Sarpınağzı:

Merkeze bağlı Kazmaca köyü Tülüce mevkisindeki ormanlık alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle Sarpınağzı köyü ile Kadirli ilçesi Karatepe köyüne kadar yayıldı.

Rüzgarın da etkisiyle Kadirli ilçesi Karatepe köyü Kilimli Mahallesi'ne kadar yayılan orman yangınına müdahale edildi.

Yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

Kazmaca, Sarpınağzı ve Kadirli ilçesindeki Karatepe'de bazı evler tedbir amaçlı boşaltıldı.

• Dereobası:

Osmaniye'nin Dereobası mevkisi dün yangın çıkan noktalardan biri.

Merkeze bağlı Dereobası köyündeki ormanlık alanda başlayan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına söndürme helikopterleri, çok sayıda arazöz ve orman işçisi müdahale etti.

Ekiplerin 10 saatlik çalışmanın ardından yangın kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

Dereobası mevkisindeki orman yangınıyla ilgili 5 zanlı gözaltına alındı.

• Kadirli:

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde Sülemiş Tepesi mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, vatandaşların da desteğiyle yangını söndürdü.

Yangında, yaklaşık bir dekar ormanlık alan zarar gördü.

Kadirli Belediye Başkanı Ömer Tarhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangının kısa sürede söndü

MERSİN

• Silifke:

Mersin'in Silifke ilçesindeki Boğsak mevkisinde ormanlık alanda yangın çıktı

Boğsak'taki kamp alanları ve 2 mahalledeki bazı evler tedbir amaçlı boşaltıldı.

İlçe Emniyet Müdürlüğünün toplumsal olaylara müdahale araçlarının (TOMA) da destek verdiği yangını kontrol altına alındı.

• Gülnar:

Mersin'in Silifke ilçesinde 29 Temmuz'da başlayan yangın Gülnar ilçesine de sıçradı.

Yangın, Gülnar ilçesi Dedeler Mahallesi sınırına yayılıp gece boyunca etkisini sürdürdü.

Alevlerin çeşitli noktalara sıçramasıyla bölgeye takviye ekipler yönlendirildi.

Ekiplerin gün ağarıncaya kadar karadan müdahale ettiği yangın, uzun uğraşlar sonucu kontrol altına alındı.

Bölgede soğutma çalışmalarına başlandı.

• Aydıncık:

Mersin'in Aydıncık ve Silifke ilçelerinde çıkan yangınları söndürme çalışmaları yapıldı.. Bölgede çok sayıda ev tahliye edildi.

Aydıncık ve Gülnar ilçeleri arasındaki Pembecik mahallesinde kızılçam ormanında çarşamba günü çıkan yangına ekipler müdahale etti.

Havadan ve karadan müdahalenin sürdüğü bölgede çok sayıda ekip, yangını kontrol altına aldı.

Öte yandan, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce yangında zarar gören evlerde hasar tespit çalışmasına başlandı.

Şiddetli rüzgar nedeniyle yangın Işıklı, Hırmanlı ve Yeşilovacık mahallelerine de yayıldı. Yangın nedeniyle bölgedeki ev, otel ve kamp alanları tahliye edildi.

• Toroslar

Mersin'in Toroslar ve Tarsus ilçelerinde, ormanlık ve makilik alanlarda çıkan yangınlar kısa sürede kontrol altına alındı.

Toroslar ilçesi Soğucak Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Çevrede duman yükseldiğini görenler, durumu Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine bildirdi.

Yangın, bölgeye sevk edilen ekiplerin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı.

• Bozyazı:

Bozyazı ilçesinde, muz seralarının da bulunduğu Kötekler Mahallesi'nde çıkan orman yangını ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Bölgede soğuma çalışmaları devam ediyor.

ANKARA

• Polatlı:

Polatlı ilçesinde Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı dışında bir kişi yangın çıkarmaya çalıştı.

Otları tutuşturarak kışla içinde yangın çıkaran kişi, kaçmaya çalışırken vatandaşlar tarafından yakalandı ve polise teslim edildi.

Kışladaki itfaiye aracının ve Polatlı Belediyesinin derhal müdahale ettiği yangın, büyümeden söndürüldü.

Kışla içindeki 6 ağaca zarar veren zanlı, sorgulanmak üzere Polatlı İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheli, Polatlı Devlet Hastanesindeki sağlık muayenesinin ardından Polatlı Adliyesine çıkarıldı.

Zanlı, savcılık tarafından tutuklama istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlikçe sorgulanan K.Y.Ü. hakkında "konutu terk etmeme" şeklinde adli kontrol uygulanmasına karar verildi.

Zanlının akli dengesinin yerinde olup olmadığına dair Adli Tıp Kurumundan rapor alınacağı ve hakkında "hırsızlık, yaralama ve devlet büyüklerine hakaret" gibi suçlardan soruşturmalar olduğu da kaydedildi.

Daha sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'konutu terk etmeme' kararına itiraz etti. K.Y.Ü, savcılığın itirazı üzerine tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, şüphelinin dün "kamu malına zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı hatırlatıldı.

Bunun üzerine, Polatlı Cumhuriyet Başsavcılığının karara itiraz ettiği belirtilen açıklamada, itirazı kabul eden sulh ceza hakimliğinin şüphelinin tutuklanmasına karar verdiği bildirildi.

• Nallıhan

Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki Kuş Cenneti yakınlarında bulunan sazlıkta çıkan yangın kontrol altına alındı.

Nallıhan Kuş Cenneti yakınındaki sazlıkta çıkan yangın sonrası bölgeye itfaiye ve Orman Genel Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Orman Genel Müdürlüğü ekipleri, yangına arazözler ve itfaiye araçlarıyla müdahale etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, yangına bataklık zeminde bulunması nedeniyle karadan müdahalede zorluk çekildiği, belediye ekiplerince sürdürülen çalışmalara Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin de destek verdiği belirtildi.

Açıklamada, yangının çevreye sirayet etmemesi için iş makineleri ile kafesleme çalışması da yapıldığı kaydedildi.

Ekiplerin çalışması sonucu 10-15 hektarlık alanda etkili olan yangın kısa sürede kontrol altına alındı.

Soğutma çalışmaları devam ediyor.

ADANA

• Kozan:

Adana'nın Kozan ilçesinde ikinci orman yangını çıkmıştı.

İlçeye bağlı Turgutlu Mahallesi'nde ormanlık alandan alevlerin yükseldiğini görenler, durumu yetkililere bildirdi.

İhbar üzerine Kozan Orman İşletme Müdürlüğünce bölgeye 3 arazöz, bir su tankı, 3 ilk müdahale aracı ve 15 orman işçisi sevk edildi.

Karadan müdahale edilen yangın, sabah saatlerinde kontrol altına alındı.

Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

• Feke:

Adana'nın Feke ilçesi Karacauşağı Mahallesi'ndeki ormanlık alanda gece saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda arazöz ve söndürme ekibi sevk edildi.

Ekiplerin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

Adana'nın Feke ilçesinde İslam Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Alevler yükseldiğini görenler durumu ilgililere bildirdi.

Yangın yerine gelen Feke Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ve vatandaşlar alevlere müdahale etti.

Kısa sürede söndürülen yangın sonucu 300 metrekarelik alan zarar gördü.

• Ceyhan:

Adana'nın Ceyhan ilçesinde çıkan yangın kontrol altına alındı.

Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

• Aladağ:

Aladağ ilçesindeki Boztahta Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz'da saat 03.00 civarında çıkan ve rüzgarın da etkisiyle Karaisalı ile İmamoğlu ilçelerine yayılan yangına ekipler müdahale etti.

Ekiplerin karadan arazözler, su tankları ve iş makineleriyle, havadan da uçak ve helikopterlerle müdahale ettiği yangın, kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

Yangın nedeniyle bazı evler tedbir amaçlı boşaltılmıştı.

• İmamoğlu

Kuvvetli rüzgar nedeniyle yayılan Aladağ'da başlayan yangın, İmamoğlu ilçesine sıçradı.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda arazöz ve ekip sevk edildi.

İmamoğlu ilçesi Üçtepe mevkisindeki yangın, iş makinelerinin de müdahalesiyle kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları yer yer sürüyor.

• Karaisalı

Karaisalı ile Çukurova ilçeleri sınırında, Küçükçınar mevkisindeki bir tarlada çıkan anız yangını, rüzgarın da etkisiyle ormanlık alana sıçradı.

İhbar üzerine bölgeye söndürme helikopteri, çok sayıda arazöz, itfaiye ve yer ekibi sevk edildi.

Alevlerin tehdit ettiği Bozcalar Mahallesi'nde çalışma başlatan polis, anonslar yaparak yerleşim yerinin boşaltılması uyarısında bulundu.

Ekiplerin yönlendirmesiyle çevredeki yerleşim yerleri tedbir amaçlı boşaltıldı.

Vatandaşlar da bir yandan çeşitli hayvanlarını kurtarmaya çalışırken, diğer yandan ekiplerin söndürme çalışmalarına yardımcı oldu.

Alevler, daha sonra kuvvetli rüzgarın da etkisiyle boşaltılan bazı yerleşim yerlerine de sıçradı.

Yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Bölgede soğutma çalışmasına başlandı.

AYDIN

• Didim:

Didim'de Efeler Mahallesi Tekağaç mevkisindeki yerleşim yeri yakınında bulunan makilik alanda yangın çıktı.

Bölgeye itfaiye ekiplerinin yanı sıra Orman Genel Müdürlüğüne bağlı arazözler de sevk edildi.

Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın, ekiplerin yoğun çabasıyla kontrol altına alındı.

Soğutma çalışmalarının devam ettiği bölgede 10 hektarlık alanın zarar gördüğü belirtildi.

Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin çalışması sonucu yangını çıkardığı ileri sürülen 3 zanlı belirlendi.

Gözaltına alınan 3 kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyede yurt dışı yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

• Bozdoğan

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alındığı bildirildi.

Yangının başladığı Başalan Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, Aydın sınırları içinde kalan alanda yangının kontrol altına alındığını söyledi.

Yangının Muğla sınırına da sıçradığını belirten Arat, bölgede söndürme ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Arat, yangının yerleşim yerlerine zarar vermediğini ifade ederek, "Hasar tespit çalışmaları henüz tam yapılmadı ama ilk aldığımız bilgilere göre önemli bir yerleşim yerlerine zararı yok. Yalnız, ormanlar büyük zarar gördü." dedi.

• Karacasu:

Aydın'ın Karacasu ilçesinde Alemler Mahallesi'ndeki Karıncalı Dağı eteklerinde orman yangını çıktı.

Yangına karadan müdahale eden Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine havanın aydınlanmasıyla helikopter ve uçakla da destek veriliyor.

Yerleşim yerlerine uzak olan yangını söndürme çalışmalarına 1 helikopter, 1 uçak ve çok sayıda arazözle müdahale ediliyor.

İSTANBUL

• Sultangazi

Sultangazi 50. Yıl Mahallesi'ndeki Baştabya Kışlası'nda bulunan kışlanın otluk kısmında çıkan yangın kısa sürede ağaçlık alana yayıldı.

Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yangın, askeri personelin de yardımıyla kısa sürede kontrol altına alınarak söndürüldü.

KAYSERİ

• Yahyalı:

Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde önceki gün çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Kayseri Yahyalı yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor" diyerek yangınla ilgili olumlu gelişmeyi duyurdu.

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın ise sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Vali Günaydın, "Yahyalı ilçemizdeki yangın kontrol altına alınmış olup soğutma çalışmaları devam etmektedir" diyerek görev alan ekiplere teşekkür etti.

KOCAELİ

• Körfez:

Körfez ilçesinde Yavuz Sultan Selim Mahallesi'nde ormanlık alanda yangın çıktı.

İzmit Orman İşletme Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri, arazöz ve iş makineleriyle yangına müdahale etti.

Söndürme çalışmalarına destek veren Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü personeli, alevler arasında kalan hayvanları kurtardı.

Yaklaşık 2 saatte söndürülen yangında, yaklaşık 20 dönüm alan zarar gördü.

KASTAMONU

• Taşköprü:

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde dün ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü. Açıklamayı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sosyal medya hesabından paylaştı.

• Seydiler:

Kastamonu'nun Seydiler ilçesinde Karaçavuş köyündeki ormanlık alanda yangın çıktığını görenlerin ihbarı üzerine bölgeye Seydiler ve Devrekani itfaiyeleri ile Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ve arazözlerler sevk edildi.

Yaklaşık 7 dekar alanı etkileyen yangın, ekiplerin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı.

Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, AA muhabirine, yangını kontrol altına almak için ekiplerin yoğun çaba sarf ettiğini söyledi.

Yangının Seydiler ve Devrekani'nin sınırında meydana geldiğini anlatan Altıkulaç, "Yangının çıktığı yer Devrekani'ye 15 kilometre uzaklıkta. Rüzgarın ters yönde, yani orman yönünde esmemesi nedeniyle büyük bir felaketin önüne geçilmiş oldu. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

Öte yandan, Taşköprü ilçesinde de kontrol altına alınan orman yangınında yaklaşık 10 dekar alan zarar görmüştü.

• Araç:

Kastamonu'nun Araç ilçesinde, Olucak köyü ormanlık alanında yangın çıktı.

Çevredekilerin ihbarı üzerine yangına, Araç ve Samatlar Orman İşletme Müdürlüğü ile Araç Belediyesi İtfaiye ekipleri müdahale etti.

Ekiplerin hızlı müdahalesi sonucu kontrol altına alınan yangında, 5 dekarlık ormanlık alan zarar gördü.

Bölgede soğutma çalışmaları sürdürülüyor.

KARAMAN

• Merkez:

Karaman'da merkeze bağlı Değirmenbaşı köyünde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Bölgeden dumanların yükseldiğini gören vatandaşlar, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi.

Mersin'deki yangına müdahaleden dönen Bartın Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı 2 arazöz, söndürme çalışmalarına katıldı

.

Yaklaşık 5 hektarlık alana yayılan yangın kontrol altına alınırken, soğutma çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Olay yerine gelerek incelemelerde bulunan Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, gazetecilere, bir vatandaşın bahçesindeki otları yakması sırasında yangının çıktığının değerlendirildiğini söyledi.

Rüzgarın da etkisiyle alevlerin yayıldığını belirten Işık, süratle yangına müdahale edildiğini ve kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarının ise devam ettiğini bildirdi.

Işık, Orman İşletme Şefliği, itfaiye, jandarma, AFAD ve emniyet TOMA ekiplerinin söndürme çalışmalarına katıldığını kaydetti.

KÜTAHYA

• Emet:

Kütahya'nın Emet ilçesinde orman yangını çıktı.

Samrık köyü yakınlarındaki karaçam alanında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı çok sayıda ekip sevk edildi.

Gerekli çalışmaların ardından yangın kontrol altına alındı.

KIRIKKALE

• Balışeyh:

Balışeyh'in Uzunlar köyündeki ormanlık alanda ilçesinde orman yangını çıktı.

Yangın, rüzgarın da etkisiyle büyüdü.

Orman İşletme Müdürlüğü arazözleri, Kırıkkale, Balışeyh, Keskin ve Yahşihan belediyelerine ait itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

KİLİS

• Musabeyli:

Musabeyli ilçesinin, Demirciler Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı.

Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 75 işçi, 8 arazöz, 3 su tankı, 3 dozer ve 10 itfaiye aracıyla yürütülen çalışmalara jandarma ve belediye ekipleri de destek verdi.

Rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan yangın, bölgeye sevk edilen ekiplerce kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları ise sürüyor.

KAHRAMANMARAŞ

• Onikişubat:

Gedemen Mahallesi Kazmabağları mevkisindeki ormanlık arazide yangın çıktı.

Olay yerine sevk edilen Orman Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı çok sayıda ekip alevlere müdahale etti.

Yaklaşık 2 saat süren müdahalenin ardından yangın kontrol altına alındı.

Yangında, 3 dönüm ormanlık alan zarar gördü, bölgedeki 1 ev kullanılamaz hale geldi.

HATAY

• İskenderun:

Hatay’ın Iskenderun ilçesi hayvan barınağı yakınındaki sazlık alanada yangın çıktı.

Kuru ot ve sazlıktan gökyüzüne metrelerce alev yükseldi. Yangın bölgesine ulaşan itfaiye ekipleri tazyikli su ile alevlere mücadele edildi.

Bölgenin hafriyatla kapalı olması nedeniyle ulaşım sıkıntısı yüzünden itfaiye ekipleri yangını çevirmede güçlük çelti. Yoğun çaba harcayan itfaiye ekipleri yangını kontrol altına alırken soğutma çalışmaları sürüyor.

• Samandağ:

Hatay'ın Samandağ ilçesinde, Çubuklu Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye helikopter, 5 arazöz, 2 su tankı, dozer ve yer ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin müdahale ettiği yangın, kontrol altına alındı.

Soğutma çalışmalarının yapıldığı bölgede, yaklaşık 1,5 hektar ormanlık alan zarar gördü.

• Kırıkhan:

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde, Alibeyçağıllı Mahallesi'ndeki ormanlık alandan dumanların yükseldiğini görenler durumu yetkililere bildirdi.

İhbar üzerine bölgeye Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünce 10 arazöz, 5 su tankı, 6 dozer, iş makineleri ile 100 yer işçisi sevk edildi.

Günün ilk ışıklarıyla alevlere, söndürme helikopteriyle de müdahale edildi.

Ekiplerin yoğun çabasıyla yangın kontrol altına alındı.

• Antakya:

Hatay'ın Antakya ilçesinde, Habib-i Neccar Dağı eteklerinde yangın çıktı.

Rüzgarın da etkisiyle yayılan alevler, bölgedeki bazı evlere sıçradı.

Olay yerine sevk edilen Orman İşletme Şefliği ve itfaiye ekiplerince karadan, helikopterle de havadan yangına müdahale edildi.

Bölgedeki vatandaşlar da ellerindeki kovalarla ve su hortumlarıyla yangın söndürme çalışmalarına destek verdi.

Yangın, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları yapılıyor.

UŞAK

• Merkez:

Uşak'ın merkez Göğem köyü yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı.

Vatandaşlar durumu, Uşak Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine bildirdi.

İhbar üzerine hızla olay yerine giden 7 arazöz, iki iş makinesi ve Uşak Belediyesi İtfaiyesine bağlı 7 araç yangına müdahale etmeye başladı. Çevre illerden araç takviyesi istendiği öğrenildi.

Yerleşim yerine yakın alanda başlayan yangını kontrol altına alındı.

Ekipler, yanan alanın yakınındaki bölgedeki evlerin tedbir amaçlı boşaltılması için çalışma başlattı. Bölgedeki evlerde çıkan yangın ekiplerce söndürüldü.

Uşak'ta, Sorkun köyü ile Aybey Mahallesi arasındaki Çokkozlar mevkisinde bulunan bir tarlada başladığı belirtilen yangın, ormanlık alana sıçradı.

Yangına Uşak Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı 5 arazöz, 2 su ikmal aracı, 8 ilk müdahale aracı ile 4 iş makinesi, Uşak Belediyesi İtfaiyesine ait 5 yangın söndürme aracı, 2 su ikmal aracı ve Uşak İl Emniyet Müdürlüğüne ait TOMA müdahale etti. Çalışmalara jandarma ve köylülerde destek verdi.

Yangın, yaklaşık 2 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı.

Soğutma çalışmalarının devam ettiği yangında, yaklaşık 7 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

Yangının buğday tarlasında ekin biçme çalışmasında kullanılan biçerdöverden kaynaklandığı öne sürüldü. Biçerdöver operatörü M.Ş, polis ekiplerince gözaltına alındı.

Öte yandan Uşak'a bağlı Karacahisar köyü yakınlarında çıkan bir orman yangının da kontrol altına aldığı, yangında yaklaşık 1 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

• Sivaslı:

Uşak'ın Sivaslı ilçesinde, Karaboyalık köyü yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı.

Köylüler, durumu Uşak Orman İşletme Müdürlüğüne bildirdi.

Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı 5 arazöz, 2 su ikmal aracı ve 2 iş makinesi ile jandarma ekipleri bölgeye sevk edildi.

Köylülerin de söndürme çalışmalarına destek verdiği yangın, yaklaşık 3 saatlik çalışmanın ardından yangın kontrol altına alındı.

Soğutma çalışmalarının devam ettiği yangında, yaklaşık 3 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü belirtildi.

EDİRNE

• Keşan:

Edirne'nin Keşan ilçesinde çıkan yangın ekiplerin yoğun çalışmalarıyla kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.

• Enez:

Edirne'nin Enez ilçesinde gece saatlerinde çıkan orman yangını itfaiye ekiplerince kısa sürede kontrol altına alındı.

Edinilen bilgiye göre yangın, Edirne’nin Enez ilçesine bağlı Yenice Köyü ormanlık alanında meydana geldi. Gece 02.00 sıralarında bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın, ihbarla bölgeye giden itfaiye ekiplerince kısa sürede kontrol altına alındı. Enez Kaymakamı Şükrü Alperen Göktaş, alanda incelemelerde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin farklı bölgelerinde çıkan orman yangınlarıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Bakan Pakdemirli, Edirne’de çıkan yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

ELAZIĞ

• Kiğı:

Elazığ'ın Kiğı ilçesinde çıkan yangın ekiplerin yoğun çalışmalarıyla kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.

DENİZLİ

• Pamukkale:

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde Cankurtaran Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Honaz Dağı Milli Parkı yakınındaki bölgeden yükselen dumanı fark edenler, durumu itfaiye ve Orman İşletme Şefliği ekiplerine bildirdi.

Ekipler, yangını söndürmeye yönelik çalışma başlattı.

Yangına 15'i Büyükşehir Belediyesine, 7'si Orman İşletme Şefliğine ait 22 arazöz müdahale etti.

Orman işçilerinin yanı sıra Cankurtaran Mahallesi sakinlerinin de destek verdiği çalışmalar sonucu yangın kontrol altına alındı.

Yangında yaklaşık 1,5 hektar ormanlık alan zarar gördü. Çevredeki bazı arı kovanları da yangından etkilendi.

Ekiplerin soğutma çalışmaları sürüyor.

• Buldan:

Denizli'nin Buldan ilçesi Türlübey Mahallesi yakınlarında önceki gün çıkan ve kontrol altına alındıktan sonra soğutma çalışmaları yapılırken rüzgarın etkisiyle yeniden başlayan yangına ekipler gece boyu müdahale etti.

Yangın, ekiplerin yoğun uğraşları sonucu kontrol altına alındı.

Yangını soğutma çalışmaları helikopter desteğiyle devam ediyor.

• Tavas:

Denizli'nin Tavas ilçesinde, Pınarlık mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Yangın, gece boyu sürdürülen çalışmalarla kontrol altına alınırken soğutma çalışmaları sürüyor.

BİNGÖL

• Genç:

Bingöl'ün Genç ilçesinde, Yiğtibaş köyü kırsalındaki otluk alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Dumanı gören vatandaşlar, Orman İşletme Müdürlüğüne durumu bildirdi.

Müdahale ekipleri, alevleri ormanlık alana sıçramadan söndürerek soğutma çalışması yaptı.

KIRKLARELİ

• Vize:

Kırlareli'nin Vize ilçesinde çıkan yangın ekiplerin yoğun çalışmalarıyla kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.

ŞANLIURFA

• Eyyübiye:

Şanlıurfa'nı Eyyübiye ilçesinde çıkan yangın ekiplerin yoğun çalışmalarıyla kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.

GAZİANTEP

• Nizip

Gaziantep'in Nizip ilçesinde Adaklı ve Dayıdağı mahalleleri arasında bulunan arazide henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Bölgeden alevlerin yükseldiğini gören vatandaşlar, durumu itfaiye ve jandarma ekiplerine bildirdi.

Olay yerine Gaziantep ve Nizip ilçesinden itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yangında ormanlık alanın yakınındaki fıstık bahçeleri de zarar gördü.

Yangın ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor.

Alanda incelemede bulunan Gaziantep Valisi Davut Gül, yangının kontrol altına alındığını belirterek, vatandaşları ormanlık alanda piknik yapmamaları konusunda uyardı.

ÇANAKKALE

• Ezine

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde çıkan yangında 10 dönüm makilik alan zarar gördü.

Karadağ köyü yakınlarındaki Yalakkaya mevkisinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Dumanı fark edenlerin ihbarı üzerine yangına Ezine Orman İşletme Şefliğine bağlı 1 arazöz ve Ezine Belediyesine ait 1 itfaiye aracıyla müdahale edildi.

Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangın, bir saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı. Yangın 10 dönüm makilik alanda zarara neden oldu.

Ekipler, bölgede soğutma çalışmalarına devam ediyor.

Ezine ilçesinin Tavaklı köyü Soğucak mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Ayvacık Orman İşletme Müdürlüğü, Ezine Orman İşletme Şefliği, Ezine ve Geyikli belediyeleri itfaiyelerine bağlı ekiplerin müdahalesiyle yangın söndürüldü.

Yangında yaklaşık 10 dönüm ağaçlık alan zarar gördü.

Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

# antalya # bodrum # muğla # son dakika # Marmaris # manavgat # marmaris yangın # pkk yaktı # orman yangını haberleri # yangın haberleri # yangınlarda son durum # antalya yangın # son dakika yangın haberleri # PKK orman yangınları # bodrum yangın # yangın haberleri son dakika # tunceli yangın # yangın manavgat