Referandum anketlerinin sonuçlarına göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de 'hayır' oyları önde

Halk oylamasında sonucu özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük iller belirleyeceği için ‘hayır’ ve ‘evet’ cepheleri, çalışmalarını buralarda yoğunlaştırdı. İstanbul ve İzmir’de ‘hayır’ oylarının önde olduğu ifade edilirken başkent Ankara’da ise oyların dengede olduğu belirtildi

Referandum anketlerinin sonuçlarına göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de 'hayır' oyları önde

Başkanlık sistemini öngören ve Meclis’in yetkilerini büyük ölçüde Cumhurbaşkanına devreden anayasa değişikliğine iki haftadan az bir süre kala “hayır” ve “evet” cepheleri sonuç alabilmek için bütün güçlerini ortaya koymaya başladı. Sonuçların büyük şehirlerin oylarıyla belirleneceği tespitini yapan siyasi partiler çalışmalarını bu illerde, özellikle de İstanbul, Ankara ve İzmir’de yoğunlaştırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurmaylarına propaganda çalışmalarında İstanbul’a ağırlık vermesini istedi. Hayırcıların önde olduğunu gören CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da sık sık İstanbul’a gittiği ve kurmaylarını da buraya yönlendirdiği öğrenildi.

“Hayır” kampanyası yürüten Vatan Partisi ve MHP’li hayırcıların da İstanbul üzerinde yoğunlaştıkları öğrenildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, seçmen sayısı bakımından ilk 16-20 ilin, özellikle de İstanbul, Ankara ve İzmirli seçmenlerin sonucu belirlenmesinde etkili olacağına dikkat çekti. Üç büyük ilin seçmen sayısının seçmenlerin yüzde 18’ini oluşturduğuna dikkat çeken Aksünger, “Referandumda İstanbul’da alınacak oy oranı sonuç için çok önemli. İstanbul’daki 3 puan 350-400 bin seçmene denk geliyor. O nedenle buradaki yüzde üçlük bir farkı kapatmak mümkün olmuyor. Seçmen sayısı bakımından ilk 40 ilden sonraki tüm illerin çoğunda denge ne olursa olsun oradaki farkı kapatma ihtimali yok gibi” dedi.

ÜÇ BÜYÜK İLDE HAYIR AĞIRLIKTA

Referandumun sonucunu İstanbul, Ankara İzmir’in de içinde yer aldığı seçmen sayısı bakı- mından ilk 20 ilde alınacak sonuçların belirleyeceğine dikkat çeken Aksünger, “Büyük iller içinde İstanbul’da alınacak oylar tayin edici olacak. Ben, İstanbul’da ‘hayır’ın üç puan önde olacağını düşü- nüyorum. O nedenle de AKP’nin İstanbul’a çok daha gazla ağırlık verdiğini görüyorum. Ankara’nın kendi içinde evet-hayır dengesi var. O şu an terazide duruyormuş gibi görü- nüyor. Ama İzmir’de ‘hayır’ lehine bir milyon fark olacağını düşünü- yorum. Üç büyük ildeki dengenin ‘hayır’ lehine çıkacağını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

20 BÜYÜK İLDE DE DENGE HAYIRDAN YANA

Aksürger, üç büyük şehir ardındaki büyük illerde de dengenin “hayır”dan yana olduğunu ifade ederek, “Bursa ‘evet’e, Antalya ise belirgin bir şekilde ‘hayır’a yakın olacaktır. Adana, ‘hayır’a yakın olur zaten. Konya ve Kocaeli ‘evet’e yakın olacaktır. Ama bu ilde de beklenen üzerinde ‘hayır’ çıkmasını bekliyorum Mersin’de ‘hayır’ çıkacağını düşünüyorum. Gaziantep’te ‘evet’ çı- kacağını düşünüyorum. Manisa ve Şanlıurfa da ‘evet’in biraz önde olduğunu görüyoruz. Hatay’da ‘hayır’, Diyarbakır’da ‘hayır’, Samsun’da ‘hayır’, Kayseri’de ‘evet’, Balıkesir’de ‘hayır’ın önde olacağını göreceğiz. Aydın ve Denizli’de ‘hayır’ önde olacaktır. İlk 20 il üzerinden baktığımızda ‘hayır’ lehine bir denge var” diye konuştu. Aydınlık

# izmir # istanbul # chp # ankara # referandum # hayır # anket # Evet # erdal aksünger