Türkiye ABD'nin S-400 taahhüdünü reddetti

ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 14 Haziran'daki görüşmesinde kritik başlıklardan biri de S-400'ler olacak... Zirve hazırlığı için Türkiye'ye gelen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın Ankara'dan ''S-400'ler kullanmadığına ve kullanmayacağına dair taahhüt istediği ortaya çıktı. ABD'nin yaptığı bu teklifi Türkiye'nin kesin bir dille reddettiği belirtildi.

Türkiye ABD'nin S-400 taahhüdünü reddetti

ABDTürkiye'den S-400 taahhüdü istedi, Türkiye ABD'nin talebini kesin bir dille reddetti.

ABD-Türkiye ilişkilerinde gözler 14 Haziran'daki Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan görüşmesine çevrildi. Kritik başlıklardan biri de Rusya'dan alınan S-400'ler olacak.

Biden-Erdoğan görüşmesinin hazırlığı için ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman Ankara'ya gelmişti. İşte o ziyarette Sherman Türkiye'ye bir teklif yaptı. Konu S-400'lerdi.

ABD'li Bakan Yardımcısı, Türkiye basınına verdiği mülakatlarda ''S-400'leri almak, NATO ittifakında sorun yaratıyor.'' demişti. ''Alternatif sunduk'' ifadelerini kullanmıştı.

Teklifin ayrıntıları Hürriyet gazetesinde yer aldı. Buna göre; Amerikan yönetimi Türkiye'den S-400'leri aktive etmediğine ve etmeyeceğine ilişkin yazılı bir taahhüt istedi.

Washington, Türkiye'ye yönelik yaptırımların son bulması için bu yazılı taahhüdü Kongre'ye sunmayı planlıyor. ABD yönetimine göre, S-400'ler konusunda Kongre'nin ikna edilmesi önemli ve gerekli.

Haberde, S-400'lerin aktive edilmediğinin denetimi Amerikan askeri uzmanları tarafından yapılması istendi.

Türkiye ABD'nin yaptığı S-400 teklifini kesin bir dille reddetti. Görüşmede ABD'li isme teklifin her şeyden önce egemenlik haklarının ihlali olacağı iletildi.

Ziyaret sonrası Türkiye'den yapılan açıklamalarda S-400 konusunun kapandığı ifade edilmişti.

# abd # türkiye # amerika # erdoğan # kongre # s400 # abd türkiye # NATO Zirvesi # Wendy Sherman # ABD S400