Partili Cumhurbaşkanlığı da ertelendi

AKP, Haziran'da Meclis'e sunmayı hedeflediği partili cumhurbaşkanlığı modeline ilişkin yasa tasarısını 1 ay daha erteledi. Önceki gün yapılan AKP MYK toplantısında alınan karara göre, tasarı Temmuz sonuna ertelendi. Erteleme nedeni olarak da MHP'deki gelişmeler ve Meclis’teki koltuk sayısı aritmetiği gösterildi.

Partili Cumhurbaşkanlığı da ertelendi

En geç Haziran ayı denildi, şimdi ise Temmuz sonu. AKP, Meclis'teki koltuk aritmetiği gerekçesiyle Türksüz anayasa ve başkanlık sistemi girişimini 1 ay daha erteledi.

AKP'nin önceki gün yaptığı Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ayrıntıları ortaya çıktı.

Milliyet'in haberine göre toplantıda, yeni anayasa, başkanlık sistemi, partili cumhurbaşkanlığı ve Meclis çalışma takvimi ele alındı.

Toplantıda alınan kararda, Haziran'da Meclis'e sunulması hedeflenen partili cumhurbaşkanlığı modeline ilişkin yasa tasarısı en erken Temmuz ayı sonuna ertelendi.

Habere göre, AKP, partili cumhurbaşkanı modelini öncelikle denese dahi, başkanlık sistemini öngören yeni anayasa teklifinin hazırlıklarına devam edecek. İki sistemin çalışmalarının da eş zamanlı olarak yürütüleceği belirtildi.

Meclis aritmetiğine göre, AKP'nin koltuk sayısı, partili Cumhurbaşkanlığı ve yeni anayasa için yeterli değil. İktidar partisine en az 14 milletvekili daha gerekiyor.

Kulislerde, AKP'nin bu konuda MHP'den destek aradığı konuşuluyordu. İddialara göre MHP’deki iç dengeleri değiştirebilecek kongre süreci dikkate alınarak anayasa takvimi ertelendi.

İktidar partisi, Meclis çalışma sistemini de belirledi. İlk hedef önümüzdeki hafta komisyondan geçen Maarif Vakfı’nın kuruluşuna ilişkin yasa tasarısını Genel Kurul'da tamamlamak. Vakıf, yurtdışında ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları açacak.

Ardından, emeklileri yakından ilgilendiren ek ikramiye tasarısı görüşülecek. Tasarı, emekli memurlara 30 yıl üzerinden hesaplanarak ilave ikramiye ödenmesini sağlayacak

ulusalkanal.com.tr

# ertelendi # partili cumhurbaşkanlığı