Barkey: TSK yenilmese, açılım olmazdı

Kürdistan'ın mimarlarından CIA uzmanı Henri Barkey, Irak Üzerine Düşünceler isimli internet sitesine ropörtaj verdi. Türkiye'nin Kürt açılımının ve Barzani ile yakınlaşmanın ancak TSK'nın yenilgisi ve tasfiyesiyle gerçekleşebildiğini söyleyen Barkey, Kürtler üzerinde etkisini kaybetmemek için Barzani'yi fazla Erdoğan yanlısı bir tablo çizmemesi konusunda uyardı.

Barkey: TSK yenilmese, açılım olmazdı

'TSK engelliyordu'

Türkiye'nin Kürt sorununa bakışının 2005 yılı civarında, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Neçirvan Barzani ile görüşmeye çalışmasıyla başladığını söyleyen Henri Barkeybu çabanın Türk Genelkurmayı tarafından engellendiğini ve Türkiye-Kuzey Irak yakınlaşmasının uzun süre ekonomik kulvardan, AKP'nin Kuzey Irak'ta yatırımları teşvik etmesiyle ilerlediğini belirtti.

'2007 belirleyici'

Türkiye'nin içindeki ve dışındaki Kürtlerle ilişkide en önemli yılın 2007 olduğunu vurgulayan Barkey, "Ordu Gül'ün cumhurbaşkanlığına seçilmesini engellemeye çalıştı ve kaybetti. Ordunun yenilgisi belirleyici oldu; bu tarihten sonra Türkiye'nin Kürt politikasının dönüştüğünü görebilirsiniz" dedi.

'Barzani dikkat etmeli'

Barkey, Başbakan Erdoğan ile Barzani'nin Diyarbakır buluşmasıyla ilgili olarak "Barzani, fazla Erdoğan yanlısı olmamaya dikkat etmeli. Türkiye Kürtleri üzerinde etkisini (ya da etkili olduğu algısını) koruması buna bağlı. İnce bir denge bu, ama başarabilir" dedi.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # abdullah gül # ırak # türkiye # erdoğan # tsk # Kürdistan # cia # açılım # Henri Barkey