HDP kapatma davasında ilk incelemesini tamamlandı: AYM heyeti 21 Haziran'da toplanacak

Anayasa Mahkemesi Raportörü, PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin kapatılması için hazırlanan iddianamenin kabul edilmesini istedi. İlk incelemesini tamamlayan raportör, raporunu AYM üyelerine sundu. Üyeler 21 Haziran Pazartesi günü raporu görüşmek üzere bir araya gelecek. Peki bundan sonra süreç nasıl işleyecek?

HDP kapatma davasında ilk incelemesini tamamlandı: AYM heyeti 21 Haziran'da toplanacak

Devletten aldığı kaynakları teröre aktaran, PKK'ya eleman toplayan ve yüzlerce insanın hayatına mal olan HDP'nin kapatılması için önemli bir gelişme yaşandı. Anayasa Mahkemesi Raportörü, HDP'nin kapatılması için hazırlanan iddianamenin kabul edilmesini istedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 Haziran'da iddianameyi yüksek mahkemeye sundu. AYM'nin 8 Haziran'da görevlendirdiği raportör, iddianameye ilişkin ilk incelemesini tamamladı.

AYM üyelerine sunulan raporda 843 sayfadan oluşan iddianamenin kabul edilmesi talep edildi. Ancak, HDP'nin mal varlığına tedbir konulması talebini reddetti. İddianamede HDP'nin ülkenin birliği ve bütünlüğüne aykırı faaliyetler içinde olduğu, PKK ile bağlantısı olduğu anlatıldı.

AYM heyeti 451 kişiye siyasi yasak uygulanması istenen iddianame için 21 Haziran Pazartesi günü saat 10'da bir araya gelecek.

Genel Kurul'da iddianamenin kabul edilip edilmeyeceği karara bağlanacak. İddianame kabul edilirse, ekleri HDP'ye gönderilerek usul ve esasa ilişkin savunmalar alınacak. Ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak.

AYM Genel Kurulu belirlediği bir günde bir araya gelerek HDP'nin kapatılıp kapatılmayacağını görüşecek. HDP'nin kapatılması için 15 üyeli AYM'de 10 üyenin ''evet'' oyu vermesi gerekecek.

# pkk # hdp # terör # yargıtay # anayasa mahkemesi # dava # AYM # iddianame