Ar-Ge'lere yönelik teşvikler 2028'e kadar devam edecek

Teknolojiye ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ndeki firmalar 31 Aralık 2028'e kadar gelir vergilerinden muaf olacak. Ar-Ge'lere yönelik teşviklerin süresi de 2028'e kadar uzatıldı. Teknoloji geliştirme bölgeleri yönetici şirketleri ise kuluçka merkezlerini bölge dışında da açabilecek.

Ar-Ge'lere yönelik teşvikler 2028'e kadar devam edecek

Teknoloji ve araştırmageliştirme faaliyetlerine ilişkin kanun teklifi Meclis'ten geçti.

Meclis Genel Kurulu, Türk askerinin Batı Afrika'daki denizlerde görev süresini artıran Cumhurbaşkanlığı tezkeresini görüşmüştü. Tezkerenin ardından Genel Kurul'da ilk olarak teknolojiye ilişkin kanun teklifi ele alındı. Teknoloji Geliştirme Bölgelerine ilişkin kanun teklifi 297 milletvekilinin oyu ile kabul edilerek yasalaştı.

Kanun ile birlikte Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ndeki firmaların vergi muafiyeti uzatıldı. 2023'te muafiyeti sona erecek bu firmalar, 31 Aralık 2028'e kadar kurumlar ve gelir vergisi ödemeyecek.

2023'te sona erecek Ar-Ge teşvikleri de 31 Aralık 2028'e kadar uzatıldı. Uygulama, Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki teşvikler için geçerli olacak.

Kanunda maddi ve manevi destek sağlayan iş geliştirme merkezleri olarak bilinen kuluçka merkezleri de yer aldı. Teknoloji geliştirme bölgeleri yönetici şirketleri, bünyelerindeki kuluçka merkezlerini bölge dışında da açabilecek. Girişimciler teşvik, destek ve muafiyetlerden yararlanacak.

Doktora öğrencisi ve stajyer istihdam eden girişimciler de kanun ile birlikte desteklenecek. Teknoparklara yapılaşma desteğinin yanı sıra makine, ekipman ve yazılımlara yönelik yardımlar yapılacak.

Ayrıca kanun ile tüzel kişi tescil başvurularında imza sürkülerinin talep edilmesi de kaldırıldı. İmza Kanunu'na elektronik mühür tanımı eklenecek. İhalelere itirazlar da elektronik ortamda yapılacak.

Elektronik mühür verilerinin izinsiz kullanımına ise 3 yıla kadar hapis ve para cezası getirildi. Elektronik ortamda şirket kurulmasının altyapısı da oluşturulacak.

# meclis # destek # teknoloji # arge # altyapı # Elektronik # araştırma # geliştirme # maddi destek