Birçok üründe Özel Tüketim Vergisi 30 Nisan'a kadar sıfırlandı

Bakanlar Kurulu, özel tüketim vergisiyle ilgili yeni bir düzenleme yaptı. Beyaz eşyada 6,7 olan ÖTV, 30 Nisan'a kadar kaldırıldı. Mobilyadaki tüketim vergisi yüzde 8'e çekildi. Tekne ve yatlardan alınan ÖTV'yse süresiz olarak sıfırlandı. Konuttaysa KDV düzenlemesine gidildi.

Birçok üründe Özel Tüketim Vergisi 30 Nisan'a kadar sıfırlandı

Ekonomiyi canlandırmak isteyen hükümet, özel tüketim vergisi oranlarında değişikliğe gitti.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararıyla, beyaz eşyada yüzde 6,7 olan ÖTV30 Nisan'a kadar kaldırıldı. Kararla birlikte klima, buzdolabı, derin dondurucu, gazla çalışan su ısıtıcıları, termosifon, çamaşır ve çamaşır kurutma makinesi , bulaşık makinesi, elektrik süpürgesi, gıda ve meyve presleri ile elektrikli küçük ev aletlerine uygulanan ÖTV 30 Nisan'a kadar kalktı. Listede televizyon ise yer almadı.

Mobilya satışlarında da ÖTV düzenlemesi yapıldı. Ahşap ve plastik mobilyalar, koltuklar ve büro mobilyalarına uygulanan ÖTV, 30 Nisan'a kadar yüzde 8 olacak.

Düzenlemeyle tekne ve yatlardan alınan özel vergiyse süre sınırı olmaksızın sıfırlandı. Bundan sonra gross tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerden ÖTV alınmayacak.

Bakanlar Kurulu, konut satışlarında uygulanan katma değer vergisi oranlarını da değiştirdi. 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2016 arasında alınmış konut ve kamu inşaat projelerinde metrekare vergi değeri 500 TL - 1,000 TL arasında olan konutların tesliminde KDV yüzde 8'e çekildi. Metrekare vergi değeri 1,000 TL ve üzeri konutların tesliminde uygulanacak KDV ise yüzde 18.

Düzenlemeyle ilgili konuşan Ekonomi Bakanı Naci Ağbal, ÖTV ve KDv düzenlemesinin alışverişi artıracağını söyledi.

Düzenlemenin, bütçeye 1 milyarlık maliyetini olduğunu belirten Ağbal, yapılacak satışlarla bu oranın daha aşağıya ineceğini kaydetti.

ulusalkanal.com.tr

# Resmi Gazete # kdv # ötv # 30 nisan # elektrikli ev aletleri # damga vergisi