Taliban yönetimi yeni dönem mesajlarını verdi

Taliban yönetimi yeni dönem mesajlarını İran televizyonunda verdi. Taliban’ın ABD ile ilişkileri nasıl olacak? Türk askerinin Afganistan’daki varlığına nasıl bakıyorlar? Taliban’ın IŞİD ile bağı var mı? Mezheplere yaklaşımları nasıl? İşte yanıtlar…

Taliban yönetimi yeni dönem mesajlarını verdi

Taliban yönetimi ABD ile ilişkilerden Türk askerinin Afganistan’daki varlığına, IŞİD ile mücadeleden mezhepler ile ilişkilere kadar birçok konuda açıklama yaptı. Taliban’ın üst düzey yöneticilerinden Khairullah Khairkhwa İran devlet televizyonu Press TV’ye konuştu.

“TÜRKİYE NATO ŞEMSİYESİNDE AFGANİSTAN'DA BULUNMAMALI”

Taliban yetkilisi Khairkhwa, Mehmetçiğin Afganistan’daki askeri varlığına ilişkin, Türkiye’nin NATO şemsiyesinde altında Afganistan’da olmasına karşı olduklarını söyledi.

- Türkiye, Müslüman bir ülke. Fakat onların Afganistan’daki varlığı NATO ve ABD işgali altında idi. Bu şartlar altında Türk askerlerinin ülkemizde bulunmasını istemiyoruz.

ABD İLE İLİŞKİLER NASIL OLACAK?

Taliban yönetimi ABD ile ilişkiler konusunun en başına ABD ve NATO kuvvetlerin topraklardan çekilmesini koydu.

- En başta bütün ABD ve NATO kuvvetleri topraklarımızdan çekilmelidir. Diplomatları dışında bu geçerlidir. 150 bin yabancı asker Afganistan’ı işgal etti. Fakat başarılı olamadılar.

TALİBAN’DAN MEZHEPÇİLİĞE KARŞI TAVIR

Khairkhwa, Taliban yönetiminin mezhepçilik ve bölücülüğe karşı olduğunu açıkladı. Afganistan’da birçok mezhep ve etnik kökenden insan yaşadığını belirten Taliban yöneticisi, “Ülkemize dış müdahale istemiyoruz. Afganistan’da farklı mezheplerin barış içinde yaşamasını amaçlıyoruz. Mezhepçi bir bakışımız yok” dedi.

TALİBAN'DAN ASYA VURGUSU

İran’a sıcak mesajlar veren Taliban yöneticisi, “Zorluklara karşı birlikte karşı durmamız bir zorunluluk. Daha önce de belirttiğim gibi, hepimiz Asya’da yaşıyoruz. Biz Asya’da yekvücuduz, Asya’nın parçalarıyız. Birlikte, çok kutuplu ve çatışmadan uzak duran ilişkiler geliştirmek zorundayız. Bütün kalbimle söylüyorum, Pakistan’a da gitsem, İran’a da gelsem benzer sorunlar ve zorluklar ile karşı karşıya olduğumuzu görüyorum” ifadelerini kullandı.

TALİBAN IŞİD’E NASIL BAKIYOR?

Khairkhwa “Taliban-IŞİD bağı” sorusuna ise “IŞİD ile hiçbir bağımız yok, onlara karşı savaştık ve şehitler verdik. Onlar Müslümanların canını ve mal varlıklarını alıyor. Biz buna karşıyız” yanıtını verdi.

# abd # ışid # Afganistan # nato # taliban # kabil # Doha # mezhep # Taliban yönetimi