Berber, kuaför ve marketlerde yeni tedbirler

Türkiye, Kovid-19 ile mücadelesini hayatın her alanında sürdürüyor. Hastalığı yenenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Salgın karşısında maskenin yanı sıra sosyal mesafe kuralı hayati önem taşıyor. Ancak kalabalık şehirlerde, sosyal mesafeyi konusunda büyük sıkıntılar yaşanıyor. Her gün onbinlerce çalışanın aynı saatlerde yollara düştüğü İstanbul'da toplu taşıma kullanımı, salgının başladığı Mart ayına göre, yüzde 248 arttı. Sağlık Bakanlığı, normalleşme sürecinde riski en aza indirmek için yeni tedbirler devreye sokuyor. Bu kapsamda Berber ve kuaförler ile marketlerde, tedbirler yeniden düzenlendi.

Berber, kuaför ve marketlerde yeni tedbirler

Türkiye'de Kovid19 virüsünü yenerek sağlığına kavuşanların sayısı her geçen gün artıyor. Trabzon'da 4 kişilik Eren ailesi, taburcu olmanın mutluluğunu yaşadı.

Sağlık çalışanı Nurdan Akyüz Eren ile eşi ve iki kızı, testlerinin pozitif çıkmasıyla tedavi altına alındı. Nurdan Akyüz Eren, hastalığı ailenin diğer üyelerine göre daha ağır geçirdi. 8 gün yoğun bakımda kaldı. Kök hücre tedavisiyle yeniden sağlığına kavuştu.

Eren ailesi, farklı hastanelerde tedavi edilmeleri nedeniyle uzun süre birbirini göremedi. Haftalar süren tedavi sürecinin ardından yeniden biraraya gelen aile, vatandaşları, virüsü ciddiye almaları konusunda uyardı.

Salgın karşısında maske ve sosyal mesafe kuralları, hayati önem taşıyor. Uzmanlar da, kalabalıklardan uzak durulması konusunda sık sık uyarıyor. Ancak İstanbul gibi hem kalabalık hem de çalışan nüfusun yoğun olduğu şehirlerde bunu başarmak çok da kolay değil. Toplu taşımada, özellikle mesai saatlerinde sosyal mesafeyi konusunda büyük sıkıntılar yaşanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma istatistiklerini açıkladı. Veriler, endişe verici... Haziran ayı sonu itibariyle toplu taşımada yolculuk sayısı yüzde 36 arttı. Her gün onbinlerce çalışanın aynı saatlerde yollara düştüğü kentte günlük yolculuk sayısı, salgının başladığı Mart ayına göre, yüzde 248,5 artış gösterdi. Mart ayında ortalama günlük yolculuk 1 milyon 24 bin civarında iken, 30 Haziran'da sayı 3 buçuk milyonu aştı.

Trafik yoğunluğu indeksi ise, Nisan ayında sokağa çıkma yasaklarının da etkisiyle 10 olarak ölçülmüştü. Ancak normalleşme sürecinin başladığı Haziran ayında indeks, yüzde 135 artarak 30'a yükseldi.

Sağlık Bakanlığı, normalleşme sürecinde salgının etkisini en aza indirmek için yeni önlemler devreye sokuyor. Bu kapsamda, berber ve kuaförler ile marketlerde alınması gereken tedbirler, yeniden düzenlendi.

Buna göre,

* Güzellik merkezlerinde, müşteriler, randevu ile kabul edilecek.

* Güzellik merkezine gelirken refakatçi ve çocuk getirilmeyecek.

* Çalışırken cep telefonu kullanılmayacak.

* İşlemlerde kullanılan aletlerin kişiye özel olması sağlanacak.

* Marketlerde çalışan ve müşteri dahil en az 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde içeri müşteri alınacak.

* Et ürünleri, paketlenmemiş gıda maddeleri ve manav reyonundaki personel dışında çalışanların eldiven kullanmaları önerilmeyecek.

ulusal.com.tr

# Kovid19 # market # berber # kuaför