Mustafa Şentop: ''Biden'in açıklaması Türkiye-ABD ilişkilerini zehirleyecek niteliktedir"

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olayları için ''soykırım'' ifadesini kullanmasının ardından Türkiye sert bir yanıt vermeye hazırlanıyor. Meclis, Türkiye’nin kararı tanımadığını bildiren ''misilleme'' metninin hazırlıklarına başladı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki Perinçek-İsviçre davası zaferine işaret etti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da ''Farklı tepkiler olacak'' açıklamasında bulundu.

Mustafa Şentop: ''Biden'in açıklaması Türkiye-ABD ilişkilerini zehirleyecek niteliktedir"

Meclis Başkanı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki Perinçek-İsviçre davası üzerinden Türkiye'nin hakkını savunuyor. Ankara sözde ''soykırım'' ifadesi için çalışmalara başladı. Washington'a ''misilleme'' yapılacak.

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olayları için ''soykırım'' demesi üzerine hazırlıklara başlandı. Gözler Türkiye’nin atacağı adımlara çevrilmişken haber Meclis Başkanı Mustafa Şentop'tan geldi, ''Ortak kınama için hazırlık yapıyoruz.'' dedi:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2015 ve 2017 yıllarında vermiş olduğu kararlar da 1915 olaylarına tarihi bir tartışmanın ötesinde bir anlam bir hukuki anlam atfetmenin mümkün olmadığını çok açık ve net bir şekilde ortaya koymuştur.

TBMM Başkanı olarak, devletimize, milletimize, tarihimize yapılan bu büyük iftirayı reddettiğimi tekrar ifade etmek istiyorum. Türkiye ABD ilişkileri bu açıklamadan büyük yara alacaktır.

- 1981'deki benzer açıklamanın nasıl Türkiye'ye bir zararı olmamışsa bunun da zararı yoktur; ama Türkiye-ABD ilişkilerini zehirleyecek niteliktedir.

- İlmi delillerle gerçeklerle kimin soykırımcı olduğunu yüzlerine haykırmanın zamanı gelmiştir. Ortak kınama için hazırlık yapıyoruz. Yarın açıklayacağız.

HDP dışındaki tüm muhalefet partileri tarafından tepkiyle karşılanan Biden’ın açıklamasına Meclis nezdinde karşılık verilecek.

''ABD’nin 'soykırım vardır' demesi, tarihi değil politik bir karar'' olarak yorumlandı. Görüş, devletler arası hukukta mütekabiliyet... Bu kapsamda, AK Parti, CHP, MHP ve İyi Partinin müşterek imzasıyla gerekli cevap verilecek.

Ortak imzaya açılacak bildirinin ''tonunun'' ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın değerlendirmeleri sonrası netleşmesi bekleniyor. AK Parti’nin ABD ile yaşanan ''soykırım'' gerilimine ilişkin ne tür adımlar atabileceğinin ise salı günü yapılması planlanan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında kararlaştırılacağı ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Reuters haber ajansına verilecek yanıta ilişkin konuştu. Kalın, Türkiye'nin önümüzdeki süreçte ABD Başkanı Biden'a farklı şekillerde yanıt vereceğini açıkladı.

İbrahim Kalın, Ankara'nın bu konuda ne tür adımlar atacağına dair ise ayrıntı vermedi:

- Gelecek günlerde ve aylarda farklı şekil ve derecelerde tepkiler olacaktır. Yeri ve zamanı geldiğinde bu talihsiz ve haksız açıklamaya gerekli tepkiyi vereceğiz. Türklerin, atalarımız Osmanlıların soykırım yaptığını iddia etmek için tüm yaşananları bir kelimeye indirgeyip tek kelime ile kabul edilemez. Tarihsel gerçekler bu gerçeği desteklemiyor.

İbrahim Kalın, Türkiye'nin sözde soykırımı yerle bir ettiği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki Doğu Perinçek-İsviçre, Ali Mercan-İsviçre davalarında kazanılan zaferleri ise gündeme getirmedi.

# açıklama # soykırım # tbmm # mustafa şentop # tepki # 1915 olayları # abd başkanı # hukuki # TürkiyeABD ilişkileri # Mustafa Şentop açıklama # soykırım tepki