İran'da reformcu ve muhafazakâr adaylar yarışacak

İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yarışacak isimler kesinleşti. İran Anayasa Koruyucular konseyi bin 636 kişiden, 6 kişinin adaylık başvurusunu kabul etti. Konsey, Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın başvurusunu veto ederken; mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin adaylığına onay verdi. Ahmedinejad’ın başvurusunun kabul edilmemesi İran kamuoyunda şaşkınlık yarattı.

19 Mayıs’ta yapılacak İran 12’inci dönem Cumhurbaşkanlığı seçimleri maratonunda yarışacak isimler kesinleşti.

İran içişleri bakanlığından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanlığı seçimleri için başvuruda bulunan bin 636 kişiden 6 isim, seçimlere girebilmek için Anayasa Koruyucular Konseyi tarafından onay aldı. Onay alan adaylar arasında İran’da iki siyasi akım olan muhafazakar ve reformcu kanattan önemli isimler yer alıyor.

Reformcu kanadın güçlü adayı mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Muhafazakar kanadın en kuvvetli ismi olarak değerlendirilen Seyyid İbrahim Reisi onay alan 6 kişi arasında bulunurken, Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın adaylığı reddedildi.

Reformcu akımın güçlü adayı mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve mevcut Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı İshak Cihangiri onay alan isimler arasında yer alırken bu akımın bağımsız adayı olarak değerlendirilen Mustafa Haşimi Taba, onay alan isimler arasında yer aldı.

Muhafazar kanadın güçlü isimleri olarak değerlendirilen Eski Savcı Seyid İbrahim Reisi ve Tahran belediye başkanı Muhammed Bakır Galibaf’da konseyden onay alan önemli isimler arasında yer aldı.

İslami Koalisyon Partisi üyesi Mustafa Mir Selim ise seçimlerde bağımsız olarak yarışacak.

İran Anayasa koruyucular Konseyi’nin, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve onun eski yardımcılarından Hamid Bekai’nin adaylığını veto etmesi ülke kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

Ülkenin dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney, İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmaması yönünde tavsiyede bulunmuştu.

ulusalkanal.com.tr

# iran # cumhurbaşkanlığı # cumhurbaşkanlığı seçimleri # Ahmedinejad