BTK'dan 74 ülkeyi etkileyen siber saldırı hakkında açıklama

Başta İngiltere olmak üzere 74 ülkeyi etkileyen ve tekrarı beklenen siber saldırı hakkında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) Türkiye'nin bu saldırıdan çok fazla etkilenmediğini açıkladı.

BTK'dan 74 ülkeyi etkileyen siber saldırı hakkında açıklama

Dünya 74 ülkenin etkilendiği saldırının devamı konusunda alarmda. Siber saldırının artacağı belirtilirken Avrupa Polis Ofisi Europol Direktörü Rob Wainwright, son hesaplara göre 150 ülkeden 200 binden fazla mağdur olduğunu açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Türkiye'nin bu saldırıdan çok fazla etkilenmediğini açıkladı. Etkilenen bilgisayarların tespit edilme çalışmalarının sürdüğünü açıklayan BTK virüsle ilgili alınan önlemleri de açıkladı. BTK'nın siber saldırı ile ilgili açıklamaları şöyle:

Türkiye az etkilendi

'Türkiye çok fazla etkilenmedi bu siber saldırıdan. Ne kadar etkilendiği ve sınırlı sayıda etkilendiği düşünülen o bilgisayarlar da tespit ediliyor. Ancak her şeye rağmen yine de teyakkuz durumu hakim. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nde nöbetçiler de artırıldı.

Renault Bursa fabrikasından alınan bilgiye göre, dünya genelinde etkili olan zararlı yazılım "WanaCrypt0r 2.0 Saldırısı"na hedef olunması nedeniyle Renault'un çok sayıda fabrikasında olduğu gibi Bursa fabrikasında da cumartesi günü üretim durdurulmuştu. Renault'un siber saldırıdan etkilenmesi ile ilgili BTK, Renault'un Fransa'daki sistemle bağlantılı olduğu için etkilendiği söyleniyor dolayısıyla bu durumun global etkilenmenin bir parçası olduğunu belirtti.

Bilinmeyen mailleri açmayın

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından pazartesi günü itibariyle daha çok bilgisayara erişmeye çalışan virüsten korunmak için kullanıcıların bilinmeyen mailleri açmaması gerektiği aktarıldı.

Türkiye önlemini daha önce aldı

Türkiye'nin siber saldırı başlamadan önce önlem aldığını belirten BTK, yazılımda tespit edilen Microsoft açığının bir güncelleme yayınladığını, bu güncellemenin ise BTK tarafından BDDK, enerji sektörü gibi Türkiye'de kamu ve özel sektör olmak üzere kritik kurumlara iletildiği belirtildi.

VPN saldırıya açık hale getiriyor

Siber saldırının nasıl başladığı hakkında bilgi veren BTK, saldırı için bilgisayarlara bağlanılıyor yurtdışından ve şife koyuduğunu ifade etti. Ancak BTK yurtdışından bir sunucuya bağlanmayı da engelledi ve böylelikle tehlike engellenmeye çalışıldı. VPN kullanılmaması gerektiğini belirten BTK, VPN sayesinde yurt dışı üzerinden internete bağlanmanın siber saldırıya açık hale gelindiğini açıkladı./Güneş

# ingiltere # türkiye # Hacker # siber saldırı # BTK # e posta # Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu # mail