Sorkırım iddiaları AİHM Kararı ile protesto edildi

Amerika ve Kanada'da her yıl 24 Nisan'da yapılan "Sözde soykırım" gösterileri bu yıl da sönük geçti. Türk vatandaşlarının katıldığı soykırım iddialarının protesto edildiği eylemlerde ise büyük bir coşku vardı. Balkan ve Azerbaycan Türklerinin de katıldığı gösterilerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Perinçek - İsviçre davasında verdiği tarihi karar hatırlatıldı, dev Türk bayrakları taşındı, "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları ile yürüyüşler yapıldı.

Washington'da Türk vatandaşları Türk Büyükelçiliği'nin önünde, ellerinde bayraklar ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "Soykırım yoktur" kararının yazılı olduğu pankartlarla gösteri yaptı.

Günler öncesinden Büyükelçilik önünde çadır kurarak nöbet tutan Türkler, gece-gündüz çadır bölgesinden ayrılmadı.

Büyükelçiliğin korkuluklarına Türk bayrakları asan vatandaşlar, İstiklal Marşı okuyarak başladıkları gösteride, sözde soykırım iddialarını reddeden sloganlar attı. Karşı kaldırımda toplanan Ermeni protestocular ise 1915 olaylarıyla ilgili pankartlar açtı ve slogan attı.

Kanada'daki Ermeni diasporasının her yıl düzenlediği sözde soykırım anması da bu yıl sönük geçti. Türkler ile aynı güzergahı kullanan Ermeni göstericilerin sayıca azlığı dikkat çekti.

Türk Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği, tüm Kanada'da yaşayan Türk ve Azerileri bir araya getiren protesto gösterisi ise coşkuluydu.

Kanada Federal Parlamentosu bahçesinde başlayan gösterilerde soykırım iddialarına karşı konuşmalar yapıldı, marş ve türküler söylendi. Göstericiler daha sonra Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliğine yürüdü.

Türk Dernekleri Federasyonu temsilcisinin okuduğu bildiride Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in İsviçre mahkemelerinde kazandığı başarılara ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin "Soykırım yoktur" kararına da yer verildi.

Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı yürüyüşte 72 metre uzunluğundaki dev Türk ve Kanada bayrakları ile soykırım yalanlarına karşı pankartlar taşındı. Ottawa sokakları "Her şey vatan için" ve "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları yankılandı.

Balkan ve Azerbaycan Türkleri'nin de destek verdiği gösteriye Vatan Partisi Kanada Temsilciliği de katıldı.

ulusalkanal.com.tr

# amerika # Doğu Perinçek # Kanada # sözde soykırım # 24 nisan # İsviçre davası