Gambiya'da Adama Barrow dönemi başladı

Batı Afrika ülkesi Gambiya'nın yeni başkanı sonunda görevine başladı. Ülkede bir süredir siyasi kriz vardı. Eski Devlet Başkanı'nın Senegal'e gidişi ile kriz çözüldü ve sevinç gösterileri arasında ülkesine dönen yeni başkan Adama Barrow göreve başladı.

Gambiya'da Adama Barrow dönemi başladı

Gambiya'da Adama Barrow dönemi başladı...

Barrow Aralık ayında yapılan seçimleri kazanmıştı. Ancak can güvenliği olmadığı için göreve başlayamamış, başkanlık yeminini de ülkesi dışında etmek zorunda kalmıştı.

Barrow'un yaklaşık 2 ay süren bekleyiş sona erdi. Devlet Başkanı sonunda ülkesine döndü.

Barrow ülkeye kutlamalar eşliğinde girdi. Sevinç yaşayan Gamiyalılar hem eski Devlet Başkanı Jammeh'in (Camey'in) gidişini hem de yeni Devlet Başkanı'nın ülkeye gelişini sokaklarda kutladı.

Ülkede seçimler aralık ayında yapılmıştı. Askeri darbe ile iş başına gelen ve 22 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Yahya Jammeh, Adama Barrow ile yarışmış ve kaybetmişti. Fakat koltuğu bırakmadı üstelik bir de olağanüstü hal ilan etti. Bunun üzerine Senegal ordusunun da aralarında yer aldığı Batı Afrika Devletleri Ekonomik topluluğu askeri gücü Gambiya topraklarına girdi. Jammeh daha fazla direnemeyince ülkesini terk etti. Giderken yanında 11 milyon dolardan fazla parasını da götürdü.

Tüm bunlar yaşanırken seçilmiş Devlet Başkanı Adama Barrow Senegal'deydi. Başkanlık yeminini orada etti. Çünkü ülkesinde olağanüstü hal vardı. Ve ülkeye gelmesi halinde tutuklanması söz konusuydu. Jammeh'in Gamiya'yı terk etmesi sonrası olağanüstü hal kaldırıldı. Bunun üzerine Barrow ülkesine döndü. Barrow için ülkesinin başkenti Bancuv'da bir yemin töreni daha düzenlenecek.

ulusalkanal.com.tr

# Gambiya # Adama Barrow