Sanayide karamsar tablo

Sanayi üretimi yıla düşüşle başladı. Açıklanan rakamlar sanayide karamsar tablonun devam ettiğini gösterdi. Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 azaldı. Uzmanlar ise işsizlik konusunda uyardı

Ekonomide kötü gidiş rakamlarda kendisini gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu, 2019 yılı Ocak ayı Sanayi Üretim Endeksi verisini açıkladı. En büyük daralma imalat sanayinde oldu.

Sanayi üretimi ocak ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 oranında düştü.

Uzmanlar ekonomideki bu daralmayı ithalata bağımlı üretim yanlışına bağlıyor.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde karamsartablonun sürdüğü görüldü. 2019 yılı ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre; imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,5, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 7 azaldı. Sanayi üretimi bir önceki aya göre ise yüzde 1 arttı.

Sanayideki durum birçok sektörü etkiliyor. Son rakamlar işsizlik alarmı verdi.

Acı tabloyu Eski Sanayi Genel Müdürü Bülent Esinoğlu açıkladı. Esinoğlu şunları söyledi: “Sanayi üretimi iki aydır küçülüyor. Sanayideki daralmanın temel nedeni biz ara mal ithal ettiğimiz için sanayide, o ara mallarla üretim yaptığımız için eldeki stoklar da bitti. Ara mal gelmeli ki üretime devam edebilmeliyiz. Ara mal gelmesi için döviz gerekli döviz tedarik edebilmemiz için de eski borçların ödenmiş olması gerekir. Plan olmadığı için serbest piyasa ekonomisine kendimizi teslim ettiğimiz için onun kolları arasında bu kadar yaşayabiliyoruz. Sanayi istihdamda en önemli kalemlerden birisi. Önümüzdeki aylarda işsizliğin daha da artacağını gösteren rakam bu rakam.”

Esinoğlu, yeni işten çıkarmalar olacağını da şu sözlerle anlattı: “Hizmet sektöründe çok hızlı etkilediğinden dolayısıyla hizmet sektöründe de işten çıkarmalar oluyor.”

# Sanayi # üretim # tablo