Çavuşoğlu BM toplantısına katıldı: ''Sahadaki durum iyileştikçe desteğimiz sürecek''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Yüksek Düzeyli Bakanlar Toplantısına görüntülü olarak katıldı. Çavuşoğlu Afganistan konulu toplantıda, geçici hükümete ilişkin konuştu, ''Toplumun tüm kesimlerini temsil eden, gerçekten kapsayıcı bir yapı kurulmasını umuyoruz.'' dedi.

Çavuşoğlu BM toplantısına katıldı: ''Sahadaki durum iyileştikçe desteğimiz sürecek''

BM'nin ''Afganistan'da insani durum'' isimli konferansına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüntülü olarak katıldı.

Bakan Çavuşoğlu, Afgan halkına krizin yönetilebilmesi için her türlü desteğin verilmesi gerektiğini söyledi:

- Şimdilik insani alan önceliğimiz olmalı. Endişe verici rakamları hepimiz duyduk. Afgan halkının üçte biri açlıkla karşı karşıya, neredeyse yarısının acil insani yardıma ihtiyacı var.

Afgan halkına insani yardımın ahlaki bir görev olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, birlikte hareket etme vurgusu yaptı:

- Ülkelerimiz ile Afganistan arasındaki mesafe bizi yanıltmamalı. Afganistan'daki bir insani ve güvenlik krizi dünyaya doğrudan etki edecektir. Bu yüzden şimdi birlikte hareket etmeliyiz.

Çavuşoğlu, Taliban'ın açıklamasına dikkat çekti. Şu an kurulan hükümetin geçici olduğunu vurguladı:

- Sürdürülebilir bir çözüm için işleyen devlet kurumları gerekir. Yakın zamanda geçici hükümet açıklandı. Taliban, bunun bir geçiş hükümeti olduğunu belirtti. Toplumun tüm kesimlerini temsil eden, gerçekten kapsayıcı bir yapı kurulmasını umuyoruz.

Çavuşoğlu, bu durumun alarm veren ekonomik krize işaret ettiğine de dikkati çekti:

- Türkiye, 1920'lerden beri kız çocuklarının eğitimi, kadınların güçlendirilmesi de dahil olmak üzere Afganistan'ın istikrar ve kalkınma çabalarına destek veriyor. Bugün de Türk Kızılay aracılığıyla insani yardımlara devam ediyoruz. Sahadaki durum iyileştikçe bu desteğimizi de sürdüreceğiz.

# Mevlüt Çavuşoğlu # Afganistan # afgan # taliban # bakan Çavuşoğlu