ABD'nin yıkımı Çin belgeselinde

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua’nın hazırladığı "En Uzun Savaş" adlı belgeselde, ABD’nin Afganistan’da yarattığı yıkım gözler önüne serildi. Belgeselde, sivil katliamlardan uyuşturucu bataklığına kadar ABD’nin Afganistan macerası, Vietnam benzeri kaçarak bir yenilgiyle sonuçlanıyor.

ABD'nin yıkımı Çin belgeselinde

Dünyanın maskarası oldular. 2 trilyon dolarlık işgalde 71 binden fazla sivil öldü. Afganistan'ın tarihinin yok edilmeye çalışıldığı süreçte insan hakları ihlal edildi. Çin Resmi Haber Ajansı Xinhua’nın hazırladığı "En Uzun Savaş" adlı belgesel, ABD’nin Afganistan vahşetini anlattı.

"Bu ilk değil, kendi modellerini dayatmaya çalıştırlar, yıkıma ve ölüme neden oldular" sözleriyle başlayan belgeselde "Bu ilk çekilme değil, mutlak başarısızlıkla tüm dünyanın maskarası oldular" ifadelerine yer veriliyor.

ABD’nin, bölgeye sözde “insan hakları” götürmek adına dünyanın en yoksul ülkesi Afganistan’ı işgalinin 2 trilyon dolara mâl olduğu aktarılıyor.

Belgeselde, ABD'nin işgali süresince Afganistan’da 71 binden fazla sivil olmak üzere 241 binde fazla insanın hayatını kaybettiği belirtiliyor. Ayrıca, 37 milyonluk Afganistan nüfusunun 18 milyonunun kıtlık tehdidi altında bulunduğu ve 6,7 milyon Afganın mülteci durumuna düştüğü anlatılıyor.

Ayhanum Antik Kenti gibi Afganistan’da birçok tarihi mekânın hava bombardımanları sırasında yerle bir edildiği, bu saldırılar altında ülkenin tarihsel birikimlerinin de yok edildiği belgesele konu olan ABD vahşetleri arasında.

Afganistan’da “terörle mücadele” ve “insan hakları” kavramları altında yürütülen ABD işgâli süresince birçok askeri harekat sürdürülürken, nükleer yıkıma sahip bombalar da kullanıldı.

Belgeselde önemli başlıklardan birisi de uyuşturucuydu. Taliban’ın 2000 yılında uyuşturucuyu yasakladığına dikkat çekilen belgeselde ABD’nin Afganistan’ı tam bir "uyuşturucu cenneti"ne dönüştürdüğü belirtiliyor.

"Kazanamadılar, onurlu şekilde çekilmeyi beceremediler, Soygun düşüşü henüz sona ermedi" sözleriyle noktalanan belgesel ABD’nin Afganistan’daki insanlık dışı uygulamalarını gözler önüne serdi.

# abd # çin # Afganistan # Sivil # xinhua