TL mevduatlar 1 trilyon liraya dayandı

Yüksek faiz vatandaşları TL mevduat hesaplarına yöneltti. TL mevduatlar 1 trilyon lira sınırına dayandı. Merkez Bankası'nın politika faizinin de etkisiyle TL mevduatının oranı yüzde 43’e çıktı. Dolara yatırımda ise azalma görüldü.

TL mevduatlar 1 trilyon liraya dayandı

Merkez Bankası'nın yüksek politika faizi sonrası dengeler yerinden oynadı. TL mevduatlar 1 trilyon liraya kadar yükseldi. Dövizin zirveyi görmesi sonrası Türk lirasına dönenler fırsatı banka faizlerinde buldu.

Kasım 2020'de yüzde 12 seviyelerinde olan TL mevduat faizleri ortalama yüzde 18’e geldi. Mart 2021’e kadar TL’deki güçlenmenin de etkisiyle gerçek kişiler döviz mevduatlarını TL’ye çevirmeye başladı.

Geçtiğimiz yıl sonundan bu yana TL mevduatlarının payını arttırdı ve yüzde 43'e çıktı.

TL mevduatta en çarpıcı yükseliş 26 Mart haftasında yaşandı. Döviz mevduatında yıl sonundan bu yana azalma yüzde 4,85 oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun verilerine göre gerçek kişilerin toplam mevduatı 2 trilyon 313 milyar 568 milyon lira. Bunun 996,5 milyar lirası TL mevduattan, 160,3 milyar doları da döviz cinsi mevduattan oluşuyor.

Özellikle kamu bankalarında tutulan mevduatta TL’nin payı yüzde 46,4. Bu oran sektör ile yabancı ve yerli özel bankalardan çok daha yüksek.

# faiz # dolar türk lirası # Merkez Bankası # Döviz # BDDK # Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu # dolar # TL # Türk lirası # Merkez Bankası TL # döviz rezervi # yüksek faiz # Türk Lirası mevduat # Mevduat # TL mevduat # Döviz mevduatı