Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: ''Kanal İstanbul ile ana amacımız ülkemizi söz sahibi ülke yapmak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yenilenen "Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi"nin açılış töreninde konuştu. Kanal İstanbul projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Karaismailoğlu, "Kanal İstanbul ile ana amacımız, lojistik üs konumuna getireceğimiz ülkemizi, hem bölgesindeki hem de dünyadaki ticaret ve ulaşım yollarında söz sahibi ülke yapmak" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: ''Kanal İstanbul ile ana amacımız ülkemizi söz sahibi ülke yapmak"

Ulaştırma ve Altyapı BakanıAdil Karaismailoğlu yenilenen "Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi"nin açılış töreninde konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, iki yıldır dünyayı etkisi altına alan salgın nedeniyle deniz ticaretinin çok daha önem kazandığını söyledi.

Türkiye'nin tüm ulaşım modlarında olduğu gibi deniz ulaşım ve taşımacılığında da vaktinde aldığı tedbirlerle kriz dönemini başarıyla yönettiğini dile getiren Karaismailoğlu, "Üretim sistemlerimizdeki kesintisiz çalışmayla tüm ulaşım modlarımızın da desteğiyle Mart 2021'de ülkemizin ihracatı yüzde 42 arttı. Bu oranın tüm zamanların en yüksek rakamı olduğunu vurgulamak isterim." diye konuştu.

Türkiye'de dış ticaret taşımacılığının yüzde 90'ının deniz yoluyla yapıldığını anlatan Karaismailoğlu, gemi trafiğindeki artışın, teknolojik gelişmeler sonucu gemi boyutlarının büyümesi ve özellikle akaryakıt ve benzeri diğer tehlikeli/zehirli maddeleri taşıyan gemi (tanker) geçişlerinin artması, deniz seyir güvenliğine olan ihtiyacı çok daha artırdığını bildirdi.

Karaismailoğlu, 1930'larda İstanbul Boğazı'ndan geçen gemi sayısının yılda sadece 3 bin iken, bugün yılda 43 binden fazla geminin geçiş gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, 2050'de bu sayının artarak 78 bine çıkacağını öngördüklerini belirtti. Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

- Dünya ticaretinde güçlü bir alternatif lojistik merkez olma hedefimizin öncelikli adımı olan Kanal İstanbul'un da 26 Haziran'da, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ilk köprüsünün temelini atacağız.

- Geleceğimizi tasarlayan stratejik bir hamle ve kelimenin tam anlamıyla vizyon projesi olan Kanal İstanbul ile ana amacımız, lojistik üs konumuna getireceğimiz ülkemizi, hem bölgesindeki hem de dünyadaki ticaret ve ulaşım yollarında söz sahibi ülke yapmak. İşte bu kadar net, bu kadar değerli bir hedefe hep birlikte yürüyoruz.

''MERKEZİN ELEKTRONİK ALTYAPISINI YENİLEDİK''

Karaismailoğlu, yük ve gemi trafiğindeki artışın, deniz seyir emniyetine daha da hassasiyet gösterilmesi gerekliliğini beraberinde getirdiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

- Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezimizin elektronik altyapısını yeniledik. Daha hızlı ve etkin bir çalışma sistemi oluşturduk. Böylece acil durumlarda tüm operasyonlara hakim olmasını sağladık.

- Diğer kurum ve kuruluşlarla koordinasyon için çalışma ortamımızı yeniden tasarladık. 7/24 çalışma esasına göre, sadece Türk arama kurtarma bölgesinde değil, dünyanın her noktasında Türk denizciliği ve Türk havacılığına hizmet veriyoruz.

Karaismailoğlu, merkezin, uluslararası tanımlarda yer alan deniz ve hava aracı kazalarında, bakanlıklarla iş birliği halinde çalıştığını vurgulayarak, "Arama kurtarma çalışmalarımızı, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'nde ülkemizin hak ve menfaatlerinin korunmasına yönelik olarak ilan edilen Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi ve Mavi Vatan doktrinine uygun olarak genişlettik. Deniz ve Hava Araçları Kazalarında Arama Kurtarma Yönetmeliğiyle arama-kurtarma çalışmalarında bürokratik süreçleri en aza indirdik." değerlendirmesinde bulundu.

# kanal istanbul # ticaret # ulaştırma ve altyapı bakanı # ulaşım # Adil Karaismailoğlu