Viva Hugo Chavez

Viva Hugo Chavez

Venezuela ve Latin Amerika'da Bolivarcı sosyalizmi tekrar dirilten Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in bugün 1. ölüm yıldönümü.

Dünyanın en büyük devrimcilerinden olan Hugo Chavez, her alanda ABD emperyalizmine karşı çıktı. Neoliberalizme ve kapitalizme karşı mücadelesi, 1980'lerde başladı. Gizlice Bolivarcı Devrimci Hareket-200'ü kurdu. 1989'da Carlos Anderes Perez iktidarına kaşrı harekete önderlik etti. 1992 yılında Perez hükümetine karşı yürütülen darbe girişimine liderlik yaptı. Başrısız oldu ve hapse mahkum edildi. Ancak halk Chavez'i destekledi, Perez'in istifası istendi. 1993'teki seçimlerde iktidar değişti ve Chavez, hükümet kararıyla serbest bırakıldı.

1997'de örgütsüz halk kitleleri ve ordu mensuplarından oluşan Beşinci Cumhuriyet Hareketini kurdu. 1999'deki seçimlerini kazanarak yüzde 52 oyla iktidara geldi.

Muhalefet liberal politikalara savaş açan Chavez'in görevden alınması için referandum çağrısı yaptı. Chavez, halk oylamasında yüzde 60 oy alarak iktidarını pekiştirdi.

2002 Nisanı'nda, Amerika Chavez'e karşı darbe girişiminde bulunuldu. Chavez, başkentten uzaklaştırıldı. Muhalefet Chavez'in istifa ettiğini duyurdu. Ancak Venezuelalılar, Chavez'i desteklemek için sokaklara döküldü.

Chavez halkın desteğiyle yeniden başkanlık koltuğuna oturdu.

Chavez, iktidarda kaldığı süre içerisinde ülkesinde sosyalist rejimin kurulmasına öncülük etti. Chavez'in ölümünün ardından devlet başkanlığı koltuğuna eski otobüs şöförü olan ve metro çalışanı Nicolas Maduro oyurdu. Maduro da şu anda Amerikan emperyalizmine karşı mücadele veriyor.

ulusalkanal.com.tr

# Venezuela # Chavez