Akaryakıt kaçakçılığı Meclis'in gündeminde

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadeleye ilişkin düzenlemeleri içeren bir kanun teklifi Meclis’e sunuldu. Teklif ile akaryakıt, LPG, tütün mamulleri ve alkollü içecek sektörlerine teminat şartı getiriliyor.

Akaryakıt kaçakçılığı Meclis'in gündeminde

AK Parti, Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik öngören kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

15 maddelik teklif ile akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele hedefleniyor. Akaryakıt, LPG, tütün mamulleri ve alkollü içecek sektörlerine teminat sistemi getiriliyor.

Teklif kabul edilirse akaryakıt, LPG, tütün mamulleri ve alkollü içecek sektörlerinde ilk defa faaliyet göstereceklerden 10 milyon lira teminat alınacak. Şu anda faaliyet gösterenlerden ise 100 milyon lirayı geçmemek üzere bir önceki yıl brüt satışlarının yüzde 1’i tutarında teminat istenecek.

Bu teminatı vermeyenlere, 25 bin liradan az ve 1 milyon liradan fazla olmamak üzere brüt satışlarının binde 3’ü özel usulsüzlük cezası verilecek. Ayrıca akaryakıt ve LPG sektöründe olup teminatlarını vermeyenler, ödemeyi yapana kadar faaliyetten men edilecek.

Teklif ile benzin istasyonlarında bulunan pompalardaki ödeme kaydedici cihaz ve otomasyon gibi elektronik sistemlere müdahale edildiği saptanırsa işlem yapılabilecek. İnceleme bitmeden rapor hazırlanacak ve kamu davası açılabilecek. Bu elektronik sistemlere müdahale eden kişilere vergi kaçakçılığı suçu kapsamında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu, sahte fatura düzenleyen ile kullananların tüm faaliyetlerini geçici olarak durduracak. Ödeme kaydedici cihaza ve otomasyona müdahale edenler de faaliyetleri durdurulanlar arasında olacak. Kesinleşmiş mahkeme kararına göre lisans sahiplerinin lisansı iptal edilecek.

EPDK’dan izin alınmadan herhangi bir üründen üretilen maddelerin akaryakıt olarak ikmal edilmesi, bulundurulması ve satılmasına da yaptırım gelecek. 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Teklif ile dağıtıcıların, herhangi bir dağıtıcıdan aldığı akaryakıtı başka bir dağıtıcıya satması da yasaklanacak. Bu yasağa uymayan lisans sahiplerine birinci ihlalde idari para cezası uygulanacak. Yasağın iki yıl içinde tekrar delinmesi halinde dağıtıcının lisansı iptal edilecek.

# meclis # kaçakçılık # satış # enerji # kanun # LPG # kanun teklifi # yasa # kaçak # Elektronik # Akaryakıt kaçakçılığı # enerji piyasası # Meclis Başkanlığı # teminat