Rıza Sarraf, Hakan Atilla ve Halkbank davalarına bakan Başsavcı değişiyor mu?

Amerika Birleşik Devletleri’nde Rıza Sarraf, Hakan Atilla ve Halkbank davalarına bakan Bölge Başsavcısı'nın değişeceği haberi gündeme geldi. Adalet Bakanı William Barr, New York Güney Bölgesi Başsavcısı Geoffrey Berman’ın istifa ettiğini açıkladı. Berman ise "İstifa etmeye niyetim yok" dedi.

Rıza Sarraf, Hakan Atilla ve Halkbank davalarına bakan Başsavcı değişiyor mu?

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Rıza Sarraf, Hakan Atilla ve Halk Bank soruşturma ve yargılamalarının yapıldığı New York Güney Bölgesi Başsavcısı değişiyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın New York Güney Bölgesi Başsavcısı Geoffrey Berman yerine Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Jay Clayton'ı aday göstermeyi planladığı açıklandı. Başkan'ın Başsavcı adayının göreve başlaması için Senato onayı gerekiyor. Bu süreç işletilmeden Adalet Bakanı William Barr (vılyım bar), Başsavcısı Berman’ın istifa ettiği duyurdu.

Yazılı açıklama yapan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Geoffrey Berman ise istifa etmediğini, etme niyetinin de olmadığını açıkladı. Berman, “Başkan'ın gösterdiği bir aday Senato'dan onay alınca görevi bırakacağım. O zamana kadar, üstlendiğim tüm soruşturmalar gecikme ya da aksama olmadan devam edecek” dedi.

Görevini 3 Temmuz’da bitirecek olan Başsavcı Berman, Rıza Sarraf, Hakan Atilla ve Halkbank davasını açan bir önceki başsavcı Preet Bharara’nın (pırit barrara) yerine iki buçuk yıl önce atanmıştı. Berman, Başkan Donald Trump’ın avukatı ve yakın dostu Rudolph Giuliani’yle ilgili de soruşturma başlatmıştı.

Başsavcı tartışmalarına Preet Bharara da katıldı. Bharara Twitter’dan “Bir başkan neden New York Güney Bölgesi'nde kendi eliyle seçtiği başsavcıyı bir cuma gecesi, seçimlere 5 aydan az süre kalmışken devre dışı bırakır?” mesajını paylaştı. Bharara, Başsavcı Berman’in istifa etmediğini, görevden alındığını savundu.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı'ndaki gelişmeler, Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın piyasaya çakacak kitabındaki iddiaların üzerine yaşanması konuya farklı bir anlam yükledi. Bolton kitabında, ABD Başkanı Trump’ın 2018’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a Halk Bank davasına bakan başsavcıyı değiştirme sözü verdiğini yazmıştı.

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Geoffrey Berman görevden ayrılacağı haberlerine Demokratlar tepki gösterdi. Demokratlar’ın Senato’daki lideri Senatör Chuck Schumer, “Bu görevden alma olayından hukuki süreçte yaşanan olası bir çürümenin kokusu geliyor. Başkan Trump’ı öfkelendiren bu Başsavcı tarafından daha önce atılmış bir adım mı yoksa hala devam eden bir dava mı?” ifadelerini kullandı.

New York Eyaleti Başsavcısı Letitia James de Twitter’dan “ Güney Bölgesi Başsavcısı'nın ani bir şekilde değiştirilmesinden endişeliyim. Yerine gelecek yeni Başsavcı bağımsız olmalı ve siyasetten bağımsız şekilde hukukun üstünlüğünü savunmalı” diye yazdı.

ulusal.com.tr

# rıza sarraf