CHP'den Dersim savunması

CHP'den Dersim savunması

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Dersim olaylarıyla ilgili CHP'ye yönelik eleştirileri üzerine, CHP'den savunma geldi. Olayları, "uzak geçmişteki bir travma ve katliam" olarak değerlendiren Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Bunlarla hesaplaşmanın ısrarlı savunucusuyuz" dedi. Tanrıkulu, Dersim olayları nedeniyle özür dilemenin yeterli olmadığını savundu.

Tayyip Erdoğan'ın Dersim isyanının bastırılması nedeniyle suçladığı CHP'den ilginç bir savunma geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu yazılı bir açıklama yaptı, Dersim isyanının bastırılmasıyla ilgili CHP'nin tavrını anlattı.

Sezgin Tanrıkulu, Dersim isyanın bastırılmasını bir katliam olarak niteledi, "geçmişteki acı travmalarla yüzleşmemiz" gerekiyor dedi.

"Geçmişle yüzleşme/hesaplaşma konusunda CHP olarak TBMM’ye sunduğumuz kanun teklifleri, araştırma önergeleri bizzat AKP tarafından reddedilmiştir! Çünkü AKP, uzak geçmişteki Dersim ve yakın geçmişteki Roboski katliamları dâhil hiçbir tarihsel travmayla yüzleşmeye, hesaplaşmaya, hesap vermeye cesaret edememiştir! Dersim dahil, geçmişte yaşanmış acı olayların üzerine gidilmesinin, bunlarla hesaplaşmanın geleceği kurmak için şart olduğunun ısrarlı savunucusuyuz."

Bu konuda Meclis'e önerge verdiklerini, BDP'nin önergelerini de desteklediklerini vurgulayan Tanrıkulu, Dersim olayları nedeniyle özür dilemenin yeterli olmadığını savundu.

"Dersim Katliamı, tek bir beyanatla geçiştirilemeyecek kadar derin bir travma yaratmıştır. Literatürde “özür dilemek” vardır ama Erdoğan’ınki gibi hakikatleri geçiştirmek amacıyla yapılmış bir özür literatürde yoktur! Eğer kurumsal bir özür dilenecekse, bunun için somut adımlar atılır. Fakat Tayyip Erdoğan “Dersim özrünü” partisinin il başkanları toplantısında ifade ettiği halde, bu özrün hiçbir gereğini yerine getirmemiştir."

ulusalkanal.com.tr

# AKP # chp # Sezgin Tanrıkulu # dersim