The Economist’ten Erdoğan’a ‘Köşk tavsiyesi’

İngiliz Economist Dergisi Dünya 2014 özel sayısında John Peet imzalı “Erdoğan'ın İkilemi” adlı bir makale yayımladı. Makalede Başbakan Erdoğan'a sembolik cumhurbaşkanlığıyla yetinmesi, başbakanlık görevini de Abdullah Gül'e devretmesi önerildi.

The Economist’ten Erdoğan’a ‘Köşk tavsiyesi’

Peet, Erdoğan'ın imajının tamir edilemeyecek kadar zarar gördüğünü ifade ederek “Türkiye'de geçen yılın sakin geçmesi bekleniyordu, güçlü ekonomik büyüme, belki de yeni bir anayasa. Hiç kimse Mayıs sonunda Taksim'deki Gezi Parkı'nda başlayan protestoları tahmin edemedi” ifadelerini kullandı. Peet yazısında "Erdoğan'ın büyük ihtimalle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hayalkırıklığı yaşayacağını” belirterek şöyle devam etti: “2007'de yapılan anayasa değişiklikleriyle cumhurbaşkanı doğrudan halk tarafından çekilecek. Erdoğan bu görevi istiyor. AKP'nin kendi kuralları 2015'te tekrar başbakan olmasını önlüyor. Dolayısıyla cumhurbaşkanlığına çok daha geniş yetkiler veren yeni sistemde, Türkiye'nin ilk doğrudan seçilmiş cumhurbaşkanı olmak istiyordu. Amacı iki dönem cumhurbaşkanlığı yapıp, Cumhuriyet'in yüzüncü yılının kutlanacağı 2023'te de Çankaya Köşkü'nde oturmak. 2013'teki eylemler ve hatta AKP içinde Erdoğan'ın otoriter tavrına dair kaygılar planını boşa çıkardı.”

Erdoğan'ın bu noktada “zorlu bir ikilemle” karşı karşıya olduğunu söyleyen Peet: “İktidarda kalmak istiyorsa, dördüncü dönem başbakanlık için AKP'nin kendi kurallarını değiştirmek zorunda kalacak. Bu Türkler'in Erdoğan'ın sultanlarınki gibi bir büyüklük sanrısından daha da kaygılanmalarına yol açar. Diğer yandan, iktidarı bir başkasına, büyük olasılıkla da daha popüler bir isim olan Abdullah Gül'e devretme fikrine alışacak” dedi.

Aydınlık

# abdullah gül # cumhurbaşkanı # erdoğan # the economist