Pamuk çiftçisinin umudu ayçiçeği

Aydın'da Türkiye'nin pamuk üretim merkezlerinden Söke Ovası bu yıl kuraklık nedeniyle ayçiçeğine yöneldi. Üreticilerin pamuk yerine daha az su isteyen ayçiçeği ekmesi bekleniyor.

Pamuk çiftçisinin umudu ayçiçeği

Haber-Kamera: Güçlü Çezik

Türkiye'yi tehdit eden kuraklık, ayçiçekyağında yaşanan aşırı fiyat artışlarını beklenenin aksine olumlu etkileyebilir. Aydın'da Türkiye'nin pamuk ambarlarından Söke Ovası kuraklık tehdidi altında. Kuraklık nedeniyle bu yıl barajlardan sadece 2 kez tav suyu verilecek. Pamuk üreticisi umudunu ayçiçeğine bağladı.

Söke Ziraat Odası Başkanı Başkanı Mustafa Tanyeri, 80 bin dönüm arazinin önemli bir bölümünde pamuk yerine ayçiçeği üretileceğini söyledi.

Trakya Birlik'e bağlı Söke Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Celal Dilber, ayçiçek yağı fiyatlarındaki artışın üretim yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi. Dünyaya ayçiçeği satan diğer ülkeler, Koronavirüs salgınından sonra ihracatı durdurdu. Kendi halkı için stok yaptı. Türkiye de bu nedenle ithal ürün bulmakta zorlandı. Fiyatlar patladı.

Dilber, Söke çiftçisinin ayçiçeğine yönelmesinin tüketici fiyatlarını olumlu etkileyeceği görüşünde.

Söke Ovası'nda geçmişte de ayçiçeği tarımı yapıldığını, ama 2000'li yıllardan itibaren pamuğa yönelindiğini anlatan Dilber, tüm üreticilere ayçiçeği ekmelerini önerdi.

Ancak girdi maliyetlerindeki artış en büyük sorun. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ekonomik reform paketi çiftçinin beklentisini karşılamadı.

Celal Dilber, yerli üretime daha fazla destek verilmesini, destekleme primlerinin zamanında ödenmesini, borçların yapılandırılmasını ve faizlerin silinmesini istedi.

# aydın # tehdit # dünya # çiftçi # üretim # pamuk # emek # Tarım # ziraat # kuraklık # yağ # ekim # ziraat odası # ayçiçek # tohum # ayçiçeği yağı