Dış ticaret açığı eylülde yıllık yüzde 189,6 yükseldi

İthalatta Koronavirüs nedeniyle bir süre biriken talepte patlama yaşandı. İthalat yüzde 23 yükseldi. Dış ticaret açığı ise yıllık yüzde 190 arttı. Merkez Bankası'nın ekonomideki sıkılaştırma politikası ise sürüyor.

Dış ticaret açığı eylülde yıllık yüzde 189,6 yükseldi

Dış ticaret açığı eylülde yüzde 190 arttı. Koronavirüs nedeniyle biriken talep nedeniyle ithalat zirve yaptı. Bu durum açıkta patlamaya neden oldu.

İhracat eylül ayında yıllık bazda yüzde 4,8 artarken ithalat ise yüzde 23 yükseldi. Böylece dış ticaret açığındaki artış yüzde 189,6 olarak gerçekleşti.

Verileri Türkiye İstatistik Kurumu açıkladı. Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan dış ticaret verilerine göre, ihracat 2020 yılı Eylül ayında, 16 milyar 9 milyon dolar oldu. İthalat ise 20 milyar 837 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Eylül ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'yı Birleşik Krallık, ABD, İtalya ve Irak takip etti.

İthalatta ise Çin zirvede bulunuyor. Çin'in ardından Almanya, Rusya, İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri geliyor.

Öte yandan Merkez Bankası'nın sıkılaştırma adımları sürüyor. BIST Repo-Ters Repo Pazarı’nda gecelik borç verme faiz oranı sıfırlandı.

Enflasyon Raporu basın toplantısında Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal sıkılaştırma adımlarının süreceğini vurgulamıştı.

# abd # türkiye # rusya # koronavirüs # çin # almanya # enflasyon # istatistik # italya # dış ticaret # kurumu # repo