Sahte ve kaçak içki üretiminin önüne nasıl geçilecek?

Sahte ve kaçak içki üretiminin engellenmesi için kimya mühendisleri önemli uyarılar yaptı. 8 öneri sunan Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, alkoldeki ağır vergilerin azaltılması ve yılbaşı öncesi denetimlerin artırılmasını istedi. İnternetten etil alkol satışının da yasaklanması talep edildi.

Sahte ve kaçak içki üretiminin önüne nasıl geçilecek?

Haber: Buse Gençtürk - Kamera: Tansev Kara

Yılbaşı öncesi artan sahte ve kaçak içki üretimine karşı kimya mühendislerinden önemli uyarılar geldi.

Kimya Mühendisleri Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nar, denetimler sonucu yapılan testlerde içkilerin yüzde 80 oranında sahte çıktığını belirtti:

- Yapılan denetimler sıklaştırılmalı ve sahte içki üreticilerine ağır cezalar uygulanmalıdır. Alkollü içeceklerdeki ÖTV-KDV gibi ağır vergiler azaltılmalıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığı ortak bir çalışma yürütmelidir.

Ali Nar, sahte ve kaçak içki operasyonlarının artırılmasını istedi:

- Bu denetimi gerçekleştiren personelin yeterli, mevzuat konusunda eğitimli olması ve ülke genelinde daha etkin görev yapması acilen sağlanmalıdır. Tüketici alışveriş için kurumsal yapıda olan muhatap bulabileceği güvenilir ve bilinen yerleri tercih etmelidir.

Ali Nar, etil alkol satışının da kontrol altına alınmasını önerdi:

- Evsel kullanım için üretilen etil alkol denatüre edilmeden satışa sunulmalıdır. Etil alkolün e-ticaret şeklindeki satışı yasalarla engellenmelidir. Etil alkol üreticilerinin üretim ve arz miktarları kayıt altına alınmalıdır, ithal edilenler izlenmelidir.

# vergi # tüketici # sahte içki # kdv # yılbaşı # sahte # kaçak içki # ötv # alkol # sahte alkol # kimya # kaçak alkol # kimya mühendisleri