Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ''Terörle mücadelede herkesle iş birliği içinde oluruz''

Türkiye, PKK’ya karşı Suriye’de Şam ile ortak hareket etme sinyali verdi. Suriye ile istihbari düzeyde temasların olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Terörle mücadelede ayrım yapmaksızın herkesle iş birliği içinde oluruz” dedi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması yönünde çabaların sürdüğünü de belirten Çavuşoğlu, Ermenistan’la normalleşme kapsamında atılacak adımları da anlattı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ''Terörle mücadelede herkesle iş birliği içinde oluruz''

Haber: Buse Gençtürk

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara ve Şam’ın PKK’ya karşı Suriye’de ortak hareket edebileceğini işaret etti. ABD’ye tepki gösterdi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması ve Ermenistan’la normalleşmeye yönelik önemli açıklamalar yaptı:

- Terör örgütleriyle mücadele ortak menfaatlerimizedir. PKK’nın her yerde hedefi aynıdır. Suriye’de de bu bölücü ajandasını, Suriye’nin topraklarını bölme hedefini zaten gizlemiyor. Maalesef bazı ülkelerden de ABD başta olmak üzere destek veriyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yıl sonu değerlendirme toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. ABD’ye terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği destek üzerinden tepki gösteren Çavuşoğlu, Ulusal Kanal’ın sorusunu yanıtladı. Çavuşoğlu, PKK’ya karşı Suriye ile iş birliği yapılabileceği mesajını verdi.

''Suriye’de bazı kaynaklar Türkiye ile PKK’yı bitirmek üzere görüşüldüğünü iddia etti. Bu iddianın doğruları var mıdır?'' sorusuna Bakan Çavuşoğlu, ''Biz terörle mücadelede ayrım yapmaksızın herkesle iş birliği içinde oluruz. Bu konuda rejimle daha önce istihbari düzeyde bazı temasların olduğunu en üst düzeyde açıklamıştık.'' cevabını verdi.

KKTC’NİN TANINMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

KKTC’nin tanınmasına yönelik çalışmalar da Çavuşoğlu’na soruldu. Çavuşoğlu, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na üye olması için başvuru ve değerlendirme çalışmaları yapabileceğini söyledi. KKTC’nin tanınması yönünde hükümetin çok çaba sarf ettiğini de belirtti:

- Uluslararası örgütlerde statü elde etmesi de bu çabalarımız doğrultusundadır. Birçok ülkede KKTC’nin temsilciliğinin açılması da bu çabaların göstergesidir. Macaristan Finlandiya gibi Avrupa ülkeleri dahil. Çabalarımızı sürdürüyoruz. En son Tahsin Ertuğruloğlu Dışişleri Bakanı ile beraber Pakistan’a gittik çok sayıda temaslar gerçekleştirdi kendisi.

ERMENİSTAN’LA NORMALLEŞME ADIMLARI

Bakan Çavuşoğlu’nun gündeminde Erivan ile normalleşme de vardı. Türkiye ve Ermenistan’ın atadığı özel temsilcilerin toplantı yapacağını açıkladı:

- Edindiğimiz izlenime göre ilk toplantı, Ermenistan'ın bu yönde bir arzusu var, Moskova'da gerçekleşecek. İlk toplantının dışında temasların biz doğrudan olmasını arzu ediyoruz. Bu süreç çerçevesinde ilişkilerin normalleşmesi için yeni adımların atılması gerekiyor. Bu Kafkasya'nın istikrarı, barışı ve refahı için önemli olacaktır.

Çavuşoğlu, Ermenistan’ın da dahil olduğu altılı platformun ilk toplantısının Moskova’da yapıldığını ve Gürcistan’ın katılmadığını da hatırlattı:

- İkinci toplantıya Türkiye olarak ev sahipliği yapmak istediğimizi o toplantıda söyledik. Rotasyon olarak tüm ülkelerin ev sahipli yapmasını savunuyoruz.

MISIR İLE İLİŞKİLERDE SON DURUM

Çavuşoğlu, Mısır ile ilişkilerin normalleşmesi ve münhasır ekonomik bölge ilan edilmesi tartışmasına da değindi:

- Deniz yetki aşanları anlaşması konusunda Mısır bizimle bir anlaşma imzalarsa çok daha fazla bir alan elde edecek kıta sahanlığı ya da meb henüz bu konuda bir görüşme olmadı önce İlişkiler bir yoluna koyalım gayri resmi görüşmeler oldu.

# ankara # pkk # suriye # mısır # terör # terörle mücadele # Mevlüt Çavuşoğlu # KKTC # iş birliği # Ermenistan # Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu # şam # türkiye suriye ilişkileri # erivan # Türkiye Mısır # türkiye ermenistan