Metal işçileri meydanlara indi | Yüz binlerce metal işçisi Kocaeli'nde buluştu

Türkiye'nin dört bir yanından gelen metal işçileri Kocaeli'de bir araya geldi. Mitinge yalnızca metal işçisi değil Türk-İş'e bağlı 34 sendikanın genel başkanları da katıldı. Mitingde konuşma yapan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, TÜİK yetkililerine seslendi. Kavlak, açıklanan enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nı masaya davet etti. ''Sakın o masaya gelirken, ölümüne çalıştığımız günleri görmezden gelmeyin'' dedi. İşverene uzlaşma çağrısı yapan Kavlak, aksi takdirde greve hazır olduklarını ilan etti.

Metal işçileri meydanlara indi | Yüz binlerce metal işçisi Kocaeli'nde buluştu

Yaklaşık 130 bin metal işçisinin 2021-2023 yıllarında maaşlarına ve sosyal haklarına yapılacak iyileştirmeler için görüşmeler tıkandı. İşçinin ilk altı ay için yüzde 29,57’lik talebine işveren en son yüzde 17 teklif etti.

Beklentilerin altında kalan teklifin ardından Türk Metal Sendikası miting kararı aldı. İşverenin beklentilerin altında verdiği zam teklifinin ardından yüz binlerce metal işçisi Koceli'de buluştu.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen metal işçileri sabahın erken saatlerinden itibaren miting alanını doldurmaya başladılar.

Mitingde yalnızca metal işçisi değil Türk-iş'e bağlı 34 sendikanın genel başkanları da katıldı. İşverene uzlaşma çağrısı yapan Kavlak, aksi takdirde greve hazır olduklarını ilan etti.

Ulusal Kanal Ankara Muhabiri Seda Akyüz mitingin ayrıtınlarını Ulusal Kanal ekranlarında izleyiclere aktardı.

Pevrul Kavlak'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekildeydi:

- Türk- İş'in değerli yöneticileri ve temsilcileri metal emekçilerinin bu büyük mitingine hoş geldiniz. Bugün bu alanda bizi yalnız bırakmayan değerli basın emekçileri sizler de hoş geldiniz. Metal emekçilerinin bu mücadelesine omuz veren herkes hoş geldiniz. Değerli arkadaşlarım, alnımızdan akan her damla ter için, soframızda küçülen her dilim ekemk için, cebimizde eriyen her kuruş için, ölümüne çalıştığımız her gün için mücadele edenler, ekmeğinin peşinde koşanlar, metal emekçileri büyük Kocaeli mitingine hepiniz hoş geldiniz. Bu mitingin adı rastgele seçilmiş bir ad değildir. ''Ölümüne çalıştık şimdi kazanacağız'' mitingidir. Biz ülkemiz ekonomisi zarar görmesin diye canımız pahasına çalıştık. Bu pandemi döneminde şehitler verdik. Ama yine tezgahımıza döndük. Biz ölümüne çalıştık. Değerli kardeşlerim, bu miting yalnızca bizim için değil binlerce emekçi içindir. Gelecekten umudunu yitirmiş gençler içindir.

- Kardeşlerim, haflardır sokaktayız. Eylemlerimize önce iş yerlerinde başladık. İşi durdurduk. Kent meydanlarına çıktık. izmir, Manisa, Gemlik, Gebze, Sakarya'ya ardından Ankara'ya gittik. Bizim başka bir amacımız yok. İnsanca yaşamak için mücadele ediyoruz. 130 bin metal emekçisi için Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile masaya oturduk. 6 oturum gerçekleştirdik. Artık sözün bittiği yerdeyiz. Bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız. Artık deniz bizim için bitti, bizim için bitmesi sizin için de bittiğini gösterir. Bizi oyalamayın, masaya gelin el sıkışalım. Sakın o masaya gelirken ölümüne çalıştığımız günleri görmezden gelmeyin. Görmezden gelirseniz, biz de sizi görmezden geliriz. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) bugün önemli bir sınavın eşiğindedir.Gösterin dostuluğunuzui yiğitliğinizi.

- Buradan TÜİK yetkililerine seslenmek istiyorum. Açıkladığınız o enflasyon verileri gerçeği yansıtmıyor. Siz o rakamları nereden alıyorsanız söyleyin oradan alışveriş yapalım. Sizin o ilan ettiğiniz gerçek dışı rakamlar yüzünden biz fakirleşiyoruz.

- Yarın Aralık ayının enflasyonu açıklanacak. Elinizi vicdanınıza koyun. Bu yaptığınız kul hakkı yemektir. MESS yetkililerine buradan bir kez daha sesleniyorum. Kendinize gelin biz kazandırıyoruz. Önce kendinize, sonra masaya gelin. Ama gelirken çakma TÜİK verileri ile gelmeyin. Sakın karşımıza içi boş bahanelerle çıkmayın. Sizin yaşadığınız kriz bizim yaşadığımız pembe dizi mi?

- Ülkemizin en büyük fabrikaları üretime ara verdi. Biz de biliyoruz ama o fabrikaları biz mi durdurduk? Yarın Aralık ayının enflasyonu açıklanacak. Elinizi vicdanınıza koyun. Bu yaptığınız kul hakkı yemektir.

- Üretimden biz mi kaçıyoruz? O nedenle sakın bize bahane ile gelmeyin. Biz bütün krizlerin faturasını canımızla ödedik. Biz ölümüne çalıştık! Değerli kardeşlerim, biz umutsuz değiliz, çaresiz değiliz. Biz mücadeleyi bırakmadık. Kendimize güvendik. Bundan önce çalıştık ürettik, çalıştık. Hakkımızı aldık. O masadan hakkımızı almadan kalkmayacağız. O masada direneceğiz.

- Biz nedeni olmadığımız bir sorunun bedelini ödemek istemiyoruz. Biz kara kışta işten atılmak istemiyoruz. Biz az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz.Biz bu ülkede üretmek, ürettiğimizden pay almak istiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Biz sosyal diyalogu hiç terk etmedik. İyi niyetimizi muhatabımız anlamıyor. Verdiğimiz mücadele, içimizde yanan memleket sevdasıyla zor zamanların insanıyız ama kölesi değiliz.

- Biz bu süreci başından beri masada bitirmek istiyoruz. Ama olmazsa işi sokaklara taşımasını da iyi biliriz.

- Değerli arkadaşlarım biz sizden aldığımız güçle,masada en iyisini yapmak için elimizden geleni yapacağız. Eylemse eylem, grevse grev.

- Her yeni yıl, yeni umutların yeşerdiği bir dönemdir. 2022 yılının umutlarımızın, heyecanımızın beklentilerimizin karşılandığı güzel bir yıl olması dileğiyle.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, konuşmasının ardından Türk Metal işçilerine karanfil dağıttı. Ardından Pevrul Kavlak'a üstünde ismi yazan bir forma hediye edildi.

Türk metal Sendikası üyeleri; İzmit Belediye Başkanı Avukat Fatma Kaplan Hürriyet'e, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç Dr. Tahir Büyükakın'a ve Kocaeli valiliğine teşekkür ettiler.

Konuşmanın ardından şarkıcı Kıraç, işçilere konser vermek için sahneye çıktı. Türk Metal Sendikası adına Kıraç'a metaldan yağılmış bir heykel ve kask hediye edildi.

# kocaeli # Sanayi # işçi # miting # emek # sendika # Türk Metal Sen # Türk Metal Sendikası # Pevrul Kavlak