Çin Cumhurbaşkanı Xi'den Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'e: ''Desteğe hazırız''

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dış güçlerin Kazakistan’da huzursuzluğu kışkırtma girişimlerini reddettiklerini belirterek, Kazakistan’a gerekli desteği sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi'den Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'e: ''Desteğe hazırız''

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kazakistan'da son günlerde yaşanan geniş kapsamlı eylemlerle ilgili Cuma günü Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'e sözlü bir mesaj gönderdi.

Ülkedeki eylemlerin çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine ve maddi zarara sebep olduğunu hatırlatan Xi, mesajında Cumhurbaşkanı Tokayev'e samimi iyi dileklerini sundu.

Cumhurbaşkanı Tokayev'in kritik bir anda devlet insanı olarak sorumluluk bilincini ortaya koyduğunu, kararlı ve etkili hamleler yaptığını, durumu hızlıca yatıştırdığını kaydeden Xi, Kazak liderin ülkesine ve halkına karşı son derece sorumluluk sahibi bir tutum da sergilediğini söyledi.

Xi, Çin'in Kazakistan'da istikrarın altını oyan, ülkenin güvenliğini tehdit eden ve Kazak halkının barışçıl yaşamını sabote eden her türlü güce katı şekilde karşı çıktığını söyledi.

Xi, bunun dışında dış güçlerin Kazakistan'da "renkli devrimler" başlatma ve huzursuzluğu kışkırtma ile Çin ve Kazakistan arasındaki dostluğu zedeleyip iki ülke arasındaki işbirliğini bozma girişimlerinin tamamının da Çin tarafından güçlü şekilde reddedildiğini belirtti.

Kazakistan'ın kardeş komşusu ve daimi kapsamlı stratejik ortağı olan Çin'in, ülkeye zorlukların üstesinden gelmek için gereken desteği sağlamaya hazır olduğunu ifade eden Xi, gidilen yolda hangi riskler ile zorluklarla karşılaşılırsa karşılaşılsın, Çin'in Kazakistan'ın güvenilir bir dostu ve sağlam bir ortağı olmaya devam edeceğini, Çin halkının da her zaman Kazak halkının yanında olduğunu sözlerine ekledi.

# çin # kazakistan # Xi Jinping # Kasım Cömert Tokayev # tokayev