Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: 2. nükleer santral geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada ikinci nükleer enerji santralinin yakında geleceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: 2. nükleer santral geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu ( TÜGİK) Genel Kurulu'nda konuştu.

Dünya genelinde salgınla birlikte ekonomik krizin baş gösterdiğini hatırlatan ve enerjiye ulaşım zorlaştığı bir dönemden geçtiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakında ikinci nükleer enerji santralinin geleceğini de duyurdu:

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Bizim siyasetimiz eser ve hizmet siyasetidir. Biz durmuyoruz, çalışıyoruz. Yakında ikinci nükleer enerji santrali de geliyor. Bizim işimiz var. Eğer arzu ediyorsan, Akkuyu uzak değil, Akkuyu'ya gidersin, bizim nükleer enerji santrali ne durumdaymış yerinde görürsün. Bak Bay Kemal; yakında ikinci nükleer enerji santrali geliyor. Sizin hayatınızda sadece mum vardı mum, gaz lambası var. Biz ise bunu bu hale getirdik. Sadece bunlarla da kalmadık. Güneş enerjisi santralleri, RES'ler, bunları yapan bizi ya. Sizin hayal edemediklerinizi biz gerçeğe dönüştürdük.
Ülkemizde nükleer enerji ile ilgili çalışmalar 1950'li yıllarda başlatılmıştır. Ülkemiz 1978 yılına geldiğinde bu konudaki sağlanan en somut ilerleme İsveç atom firmasından 3,5 milyar dolarlık kredi sözü alınmış olmasıdır. Bu krediyle nükleer santral inşasına başlanması için ülkemizin saha düzenlemesi, yol çalışmaları ve benzeri işler için 100 milyon dolarlık bir yatırım yapması gerekiyordu. Kararlı bir mücadelenin ardından nihayet Akkuyu'daki santralin temelini attık ve inşaasına başladık. İnşallah iki üniteyi 2023 yılında hizmete alacağız. Peki dünyanın 32 farklı ülkesinde 443 nükleer santral faaliyetteyken halen inşaası süren santraller varken niçin ülkemiz bu imkandan mahrum edilmeye çalışılıyordu dersiniz?
Türkiye'nin en stratejik projelerinden olan Akkuyu bu ülkenin ekmeğini yiyen suyunu içen birisini niçin rahatsız eder. Bu menfii kampanyaya ülkenin ikinci büyük partisinin genel başkanının katılmasının sebebi ne olabilir. Elektrik fiyatı üzerinde yapılan saldırının asıl amacı projenin kendisi olduğunu geçmişteki tavırlarından biliyoruz. Bunlar en pahalı enerjinin olmayan enerji olduğunu bilmeyecek kadar cahiller ya da kafaları ve kalpleri başka yerlere bağlı. Bilindiği gibi dünyada salgınla birlikte zirveye çıkan ekonomik krizin lokomotifi enerji fiyatlarındaki fahiş artışlardır. Kömür fiyatlarının, doğal gaz fiyatlarının 10 kat arttığı dönemden bahsediyoruz. Vatandaş ve sanayicilerine uygun fiyatla elektrik veren ülkeler tüm yatırımlarını 30-40-50 yıl önce tamamlamışlar.
Dünyada salgınla birlikte ekonomi kriz de baş gösterdi. Enerjiye ulaşımın zorlaştığı bir dönemden söz ediyoruz. Biz mevcut enerji kaynaklarımızın 3'te ikisinden fazlasını son dönemde kurduk. Karadeniz'de bulduğumuz gazı 2023'te kullanıma sunarak bu alanda da bir rahatlama sağlayacağız.
# türkiye # erdoğan # kemal kılıçdaroğlu # ekonomi # cumhurbaşkanı # proje # son dakika # elektrik # karadeniz # santral # dünya # salgın # enerji # Akkuyu Nükleer Güç Santrali # res # güneş enerji santrali # nükleer enerji # TÜGİK # erdoğans