Çocuklarınızın Gelişimi İçin Durdurmanız Gereken Davranışlar

Çocuklar gelişme çağında ani kararlar verebilir, bu da çocukların davranışlarını olumsuz etkileyebilir. Psikologların önerilerine göre çocuklarınızın gelişimi için durdurmanız gereken davranışları derledik.

Çocuklarınızın Gelişimi İçin Durdurmanız Gereken Davranışlar
Çocuklarınızın Gelişimi İçin Durdurmanız Gereken Davranışlar

Ebeveyn olmak genellikle tüm işlerin en zoru olarak adlandırılır ve diğer tüm işlerde olduğu gibi hatalara da yer vardır. Hepimiz hata yaparız, ancak konu ebeveynlik olduğunda riskler yüksektir.  Yaptığımız veya söylediğimiz yanlış şeyler, çocuklarımız büyüyüp yetişkin olduğunda geri tepebilir.  Neyse ki aile psikologları bu zorlu yolda bize rehberlik etmeye ve daha mutlu çocuklar yetiştirmemize yardımcı olmaya her zaman hazırdır.

1. Çocuğunuz Adına Kararlar Almak

Çocuğunuz adına kararlar almak

Çocuğunuza karar vermesi ve seçim yapması için alan vermek onun psikolojik rahatlığı açısından çok önemli olabilir. Kendi yaşamımız üzerinde kontrol sahibi olmadığımızı hissettiğimizde stres ve kaygı  yaşarız. Çocuğunuzun ihtiyaç duymayabileceği tavsiyelere zorlamamaya çalışın ve seçeneklerini sınırlamayın. Bunun yerine, onları kendi kararlarını vermeye teşvik edin ve rehberliğinize ihtiyaç duyduğunda çocuğunuzun yanında olun.

2. Eleştirmek ve Karşılaştırmak

Eleştirmek ve karşılaştırmak

Çok eleştirel olmak çocuğunuzun özgüvenini ciddi şekilde etkileyebilir ve başarılarını kutlayamayacakları ve kendilerini yabancı gibi hissedebilecekleri bir duruma yol açabilir. Ebeveynlik uzmanları, "Neden bu kadar..." veya "Neden daha fazla olamıyorsun?" ile başlayan ifadelerin, çocuğunuzun psikolojik rahatlığına, iyileşmesi için çok zamana ihtiyaç duyacak şekilde zarar verebileceğine inanıyor. 

3. Kendi Hatalarını Yapmalarına İzin Vermemek

Kendi hatalarını yapmalarına izin vermemek

Kendi hatalarımızı yaparak çok sayıda hayat dersi alırız. Çocuklarımızı bu hatalardan korumaya çalıştığımızda, onların seçimlerinin ve eylemlerinin sonuçlarıyla yüzleşme fırsatını ellerinden alıyoruz. Bu nedenle, bir dahaki sefere çocuğunuzun hata yapmasını önlemek istediğinizde, bu hatayı yapmanın çocuğunuza öğretebileceği iyi şeyleri düşünmeye çalışın.

4. Çocuğunuzun Sorumluluktan Kaçmasına İzin Vermek

Çocuğunuzun sorumluluktan kaçmasına izin vermek

Bazı ebeveynler çocuklarının çocukluğunun sadece eğlenceli olması gerektiğine inanır ve onları ev işlerinden ve benzeri şeylerden kurtarmaya karar verirler. Psikoloji uzmanlarına göre gerçekte çocuklarınızı yaşlarına uygun ev işleri yapmaya teşvik etmek, onların sorumlu yetişkinler olmalarına yardımcı olacaktır.

5. Öğrenme Problemlerine Gözlerinizi Kapatmak

Öğrenme problemlerine gözlerinizi kapatmak

Düşük notlar ve okuldaki davranış sorunları her zaman çocuğunuzun tembel veya motivasyonsuz olmasından kaynaklanmaz. Yürütücü işlevler ve hafıza ile fiziksel ve psikolojik sağlığın diğer birçok  yönü ile ilgili sorunlar, öğrenme sorunlarının bir nedeni olabilir ve bunlar göz ardı edilmemelidir.

# sağlık # çocuk # gelişim # ebeveyn # psikoloji