Uzmanlardan 'antibiyotik' uyarısı: '100 yıl önceye dönebiliriz...'

18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası dolayısıyla uzmanlar, antibiyotik kullanımı ile ilgili uyarılarını yineledi.

Uzmanlar uyardı: Bilinçsiz antibiyotik kullanımı nedeniyle 100 yıl önceye dönebiliriz.

18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası dolayısıyla uzmanlar, antibiyotik direncinin yaratabileceği sağlık sorunlarına dikkat çekti. Akılcı antibiyotik kullanımının önemini vurguladı.

Enfeksiyon hastalıkları alanında çalışanlar, antibiyotik direncine dikkat çekmek için hafta boyunca mavi giyecek. Uzmanlara göre, antibiyotik direnci ülkemiz açısından da ciddi bir sorun.

Soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlarda antibiyotiğe yönelmek doğru değil.

Bilim dünyası son 40 yılda yeni bir antibiyotik grubu keşfedemedi. Bu nedenle uzmanlar, dirençle mücadele etmek için yapılabilecek tek şeyin, halihazırdaki antibiyotikleri korumak olduğunu vurguluyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, tarım ve hayvancılıkta da antibiyotik kullanımının kısıtlanması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. İsmail Balık, özellikle çocuklarda antibiyotik kullanımına dikkat edilmesi konusunda uyardı. Hekim antibiyotik yazdığında bile bunun sorgulanmasını önerdi.

# antibiyotik # antibiyotik kullanımı