ABD Adalar savaşına hazırlanıyor: Çelik Şövalye-2023 Tatbikatı

ABD, Türkiye'ye karşı adalar üzerinden yeni bir kışkırtma denemesi daha yaptı. ABD Donanması ile Deniz Piyadeleri, Kaliforniya'da Çelik Şövalye-2023 Tatbikatı düzenledi. 10 bin personelin katıldığı tatbikatta adalara amfibi harekât icra edildi, dar geçitlerin savunması yapıldı.

Terörü besleyen, Yunanistan'ın Türkiye'ye saldırılarını destekleyen ABD, adalar savaşına hazırlanıyor.

ABD Donanması ile Deniz Piyadeleri, Kaliforniya'da Çelik Şövalye-2023 Tatbikatı yaptı. Tatbikata 10 bin personel katıldı.

ABD Donanması ile Deniz Piyadeleri'nin Kaliforniya'da müşterek icra ettiği Çelik Şövalye-2023 Tatbikatı'nda “Island Fight yani Ada Dövüşü senaryosu işlendi.

Pendleton Deniz Piyade Üssü'nde, 60 bin milkarelik alanda düzenlenen tatbikatta, 9 tesis ada olarak simule edildi. Bunun yanında Pendleton Üssü ile San Clemente Adası arasında kalan bölüm, Donanma'nın savunmakla görevlendirildiği kilit boğaz veya stratejik su yolu olarak kullanıldı.

Senaryodaki adaların, Çin, Rusya veya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nden gelen potansiyel tehditlerin gerçeğe dönüşmesi durumunda, gelecekteki büyük savaş alanı olacağı belirtildi.

Deniz Piyade Tümeni Komutanı Tümgeneral Ben Watson, tatbikat sonrası yaptığı değerlendirmede, bu yılki tatbikatın “gelecekteki bir kıyı ortamında benzer düzeyde bir rakibe karşı simüle edilmiş bir deniz savaşı olarak planlandığını” söyledi. “Caydırıcılık kapasitemiz yetersiz kaldığında, dünyanın herhangi bir yerinde akran bir düşmana karşı savaşmaya hazır olmamız lazım.” diyen Watson, “Bu durumda Batı Pasifik'e odaklanmış durumdayız.” ifadelerini kullandı.

General Watson her ne kadar Batı-Pasifik'ten bahsetse de, tatbikat açıklamasında kullanılan “daha fazla mavi ve yeşil su” vurgusu, savaş senaryosunun yalnızca Asya-Pasifik'le sınırlı olmayabileceğini gösterdi.

Millenium Challenge-2002 Tatbikatı'nın da merkezinde Irak ve İran olduğu ifade edilmiş, fakat 96 saatte işgal edilen ülkenin Türkiye olduğu ortaya çıkmıştı.

# abd # ege denizi # Adalar