Ali Babacan PKK sözcülüğüne soyundu: Türk kavramını çıkaracağını ilan etti

Altılı Masa ortağı Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Anayasa’dan Türk Milletini çıkarmayı vadeden “Temel Haklar Eylem Planı”nı açıkladı. Anadilde eğitimi getireceklerini belirten Babacan, PKK’nın eşit yurttaşlık taleplerini de parti programına aldı.

PKK’nın taleplerini parti programına koydu, ana dilde eğitimi getireceklerini ve anayasadan Türk Milleti’ni çıkarma taahhüt etti:

- Etnik, dini, mezhebi, kültürel tüm çeşitliliğimizi sahipleniyoruz. Türkiye’yi yepyeni bir sözleşmeye davet ediyoruz. Tam demokrasiye davet ediyoruz.

 Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Temel Haklar Eylem Planı’nı açıkladı. “Eşit vatandaşlık”, “özgürlükçü laiklik” ifadelerini kullanan Babacan, anayasanın 66. Maddesindeki “Türk “Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür” ifadelerini kaldıracaklarını açıkladı:

- Parti programımızda açıkça beyan ettiğimiz üzere biz, ülkemizde daha kapsayıcı ve daha kuşatıcı yeni bir vatandaşlık anlayışının geliştirilmesi gerektiğini savunuyoruz. (…) Anayasamızın 66. maddesini, çağımızın gereği olarak, kapsayıcı bir anlayışla yeniden ele almayı teklif ediyoruz.

Türk kavramını kaldırıldığı Eylem Planı'nda “Herhangi bir etnik, dini ya da kültürel kimliğe atıf yapılmayacak” vurgusu yapıldı. Deva Partisi Genel Başkanı, PKK’nın talepleri arasında yer alan ana dilde eğitimin önündeki engelleri kaldıracaklarını söyledi:

- Anayasamızın 42. maddesinin bu doğrultuda değiştirilmesini öneriyoruz. Ortak ve resmi dilimiz Türkçeye ek olarak, eğitim ve öğretimde ‘anadilinin kullanılması ve geliştirilmesi hakkının anayasal güvenceye kavuşturulması gerektiğini ifade ediyoruz. Anadilinde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söylüyoruz.

Babacan’ın programında PKK’nın yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesi talebi de yer aldı:

- Yerelden gelen talepler doğrultusunda, yerleşim yerlerinin isimlerini aslına döndürülmesini de önemli bir hedef olarak önümüzde durması gerektiğini ifade ediyoruz.

PKK’nın Meclis’teki uzantısı HDP’nin kapatılmasına karşı olan Deva Partisi, “Temel Haklar Eylem Planı”nda parti kapatmayı zorlaştıracağını vaat etti.

Ali Babacan, dini toplulukların örgütlenmesindeki engelleri kaldıracaklarını ifade ederek tarikat ve cemaatlere de özgürlük vadetti. Babacan bu programı da “özgürlükçü laiklik” olarak tanımladı:

- Özgürlükçü laiklik anlayışı neyi gerektiriyorsa biz onu yapacağız. Din ve inanç topluluklarının örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engelleri kaldıracağız. (...) Hem din ve vicdan özgürlüğüne hem de dini toplulukların örgütlenme özgürlüğüne ideolojik müdahaleleri engelleyeceğiz.

 Deva Partisi, açıklanan “Temel Haklar Eylem Planı”nda 15 Temmuz darbe girişimiyle kapatılan dernek ve vakıfları örnek göstererek batı devletlerinin fonladığı örgütlenmelerin önündeki engellerin kaldırılacağı aktarıldı.

# ali babacan # pkk # deva partisi # altılı masa