Ankara gündeminde bu hafta neler görüşülecek?

Ankara’nın gündemi bu hafta da yoğun olacak. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplanacak. Meclis Genel Kurulu’nda ise Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun teklifi ile yapılandırma teklifi görüşülecek.

Bakanlar Kurulu toplantısı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar, yapılandırma teklifi…Ankara’da bu hafta birçok başlık ele alınacak.

Bakanlar Kurulu, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği ve İsveç’te Kur'an-ı Kerim'e ve Türkiye'ye yönelik provokatif eylemler Bakanlar Kurulu’nun gündeminde yer alacak.

Toplantıda yaklaşık 60 bin geçici işçiyle ilgili çalışma da ele alınacak. Devlet Demiryolları, Orman Genel Müdürlüğü, şeker fabrikaları gibi kurumlarda çalışan geçici işçilerin sorununa formül olacak çözüm aranıyor. Bu işçileri 12 ay boyunca çalıştırabilecek modelin nasıl olacağı Bakanlar Kurulu’nda tartışılacak.

Bakanlar Kurulu’nda seçim takvimi de masaya yatırılacak. Seçimin güvenli bir ortamda yapılması için atılabilecek adımlar da gündemde olacak.

Meclis Genel Kurulu’nda ise geçen hafta komisyonda kabul edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili kanun teklifi ele alınacak. Salı günü toplanacak Genel Kurul’da görüşülecek teklifle, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlarda yaş şartı kalkacak. Taşerondan kadroya geçen işçiler için zorunlu olan emeklilik, artık isteğe bağlı bırakılacak.

Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayan bütün çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek. Kamu kurumlarında sürekli işçi olarak çalışanların emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin zorunlu feshini gerektiren hükümler yürürlükten kaldırılacak.

Genel Kurul daha sonra, kamuya olan borçların yapılandırılmasına yönelik teklifi görüşmeye başlayacak. Teklifle, vatandaşların vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri ve belediyelere borçları yapılandırılacak.

Düzenleme, 31 Aralık 2022'den önceki kamuya olan borçları kapsayacak. Sürücülere uygulanan trafik idari para cezalarına istinaden verilen ve aktif durumda olan ceza puanları silinecek. Vergi dairesine borçlu olan 7,6 milyon kişinin 4,6 milyar lira borcu da silinecek.

Meclis Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunu da Salı günü toplanacak. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK'ün çalışmaları hakkında sunum yapacak.

Bu arada Meclis’te siyasi partilerin haftalık düzenledikleri grup toplantıları da yapılacak.

# ankara # bakanlar kurulu # meclis # Emeklilikte yaşa takılanlar