Bahçeli'nin NATO hakkındaki sözleri: 5 yılda ne değişti?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, 2017'den bu yana partisinin Grup Toplantıları'ndaki NATO çıkışları dikkat çekti.

MHP Lideri Devlet Bahçeli, 31 Ekim 2017'de gerçekleştirdiği MHP Grup Toplantısı'nda, NATO ve 15 Temmuz ile ilgili şunları belirtti:

- NATO bugüne kadar, huzur ve milli bekamız için hangi fedakârlık ve faaliyetlerde bulunmuştur? NATO, 15 Temmuz FETÖ işgal girişimine karşı hangi tedbirleri almış, hangi önleyici hamleleri hayata geçirmiştir? Nerede kirli ve örtülü bir ilişki ağı varsa altında NATO’nun parmağı olduğu yıllarca iddia edilmiştir. Nerede kapalı devre bir faaliyet varsa ucunda kıyısında NATO’nun izi olduğu söylenegelmiştir. Askeri darbelerdeki payını ise sağır sultan bile duymuştur.

2021 yılına gelindiğinde ise Bahçeli, Kudüs meselesi ile ilgili İsrail'e tepki gösterirken ABD için şunları kaydetti:

- Şayet ABD bunun önünde engelse NATO üyeliğini derhal tartışmaya açalım, Küreciği de, İncirliği de boşaltalım.

24 Mayıs 2022'de gerçekleşen MHP Grup Toplantısı'nda Bahçeli, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusu ile ilgili şunları söyledi:

- NATO içinde PKK/YPG terör örgütünün arkasında duran, askeri, siyasi ve finansal bazda destek veren ülkelerin varlığı hepimizin malumudur. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelikleri terörizme evet demek, Türkiye düşmanlarına olur vermek anlamına gelecektir. Türkiye seçeneksiz değildir. Eğer şartlar içinden çıkılmaz hale bürünürse NATO’dan ayrılmak bile alternatif bir tercih olarak gündeme alınmalıdır. NATO ile var olmadık, NATO’suz da yok olmayız.

 Son olarak 24 Ocak 2023 tarihli MHP Grup Toplantısı'nda Bahçeli, Stockholm Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleşen Kur'an-ı Kerim'in yakılması eylemi ile ilgili İsveç'e NATO üyelik başvuru sürecini hatırlatarak Türkiye'nin NATO üyeliğinin tartışılmaya açılması iddiası ile ilgili şunları belirtti:

- NATO ile doğmadık, NATO'suz da şükür ölmeyiz.
# nato # MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli # Bahçeli