Böyle müttefik mi olur? İşte NATO'nun Türkiye'yi tehdit eden tatbikatları

Türkiye Doğu Akdeniz ve Ege’de silahlı tehdit ile karşı karşıya. ABD-Yunanistan ile birlikte yaptığı tatbikatlarla Türkiye’ye gözdağı vermek istiyor. İşte ABD'nin Türkiye'yi tehdit eden tatbikatları dosyamız...

Sözüm ona "Sovyet tehdidine karşı" kurulan NATO, aslında en büyük düşmanlığı bünyesine kattığı ülkelere besledi. NATO üyesi ülkelere "yardım" adı altında aktarılan kaynaklar ekonomileri, silahlar orduları, baskılar da politikaları esir aldı. Geride bıraktığımız 70 yıllık süreçte NATO güvenlik şemsiyesi olarak pazarlansa da artık Türkiye'ye düşmanlığı saklanamayacak düzeyde aşikar...

NATO son yıllarda yaptığı tatbikatlarda hedefe Türkiye'yi koydu. Silahlandırma faaliyetlerinde namlularını Türkiye'ye karşı çevirdi. Terör örgütlerine desteklerle Türkiye'nin güvenliğini zora soktu.

ABD'nin silahlı gücü NATO, Türkiye'yi 2002 yılında yaptığı Millenium Challenge tatbikatıyla açıktan hedef aldı.

Zira Türk ordusu Irak'ın kuzeyindeki kukla devlet girişimine darbe vurnuş ve iç cephedeki irtica faaliyetlerine karşı mücadele bayrağı açmıştı. Hizadan çıkan ve ABD planlarına karşı açıkça hamle yapan Türkiye'ye bir gözdağı verilmesi gerekiyordu.

Buna karşı bin yılın meydan okuması yapılmalıydı. Tatbikatın adı da buna göre seçilmişti. Millenium Challenge tatbikatının tarihi 24 Temmuz 2002’ye yani Lozan’ın yıldönümüne denk getirilmişti. Bu Türkiye'ye karşı verilen net bir düşmanlık mesajıydı. Nevada Çölü’nde yapılan ve 22 gün süren bir tatbikata Türkiye hariç bütün NATO üye ülkeleri davet edilmişti. Tatbikatta hedef ülke, iki kıtada da toprağı bulunan ve önemli su yollarını tutan bir ülkeydi, yani Türkiye...

Dede Ağaçtan başlayarak Kavala’da, Selanik’te, Larissa’da, Girit’in kuzeyinde, Kıbrıs’ın güneyinde bütün Ege ve Doğu Akdeniz’de Amerikan üsleri var.

Doğu Akdeniz’de Amerika, İsrail ve Yunanistan Türkiye’ye karşı Noble Dina ve Nemesis tatbikatlarını her yıl tekrarlıyorlar. Namluları Türkiye’ye çevirerek, tehdit ettikleri ülkenin de Türkiye olduğunu açıkça ortaya koyuyorlar.

Tarih 25 Haziran 2020'yi gösterdiğinde ise ABD bu kez de Yunanistan ile Türkiye'nin karşısındaydı. Dedeağaç başta olmak üzere Yunanistan’da bir çok üssü bulunan Amerika Birleşik Devletleri, Yunanistan ile Girit’te ortak askeri tatbikat yaptı.

Tatbikatın amacının "gerek ikili gerek NATO ittifakı çerçevesindeki operasyonel hazırlık, savaş yeteneği ve iş birliği düzeyinin artırılmasının kanıtı olduğu" ifade edildi.

ABD'nin desteklediği Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de Türkiye karşıtı eylemlere dahil oldu. Exxon Mobil’in Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri öncesinde, ABD, İsrail, İngiltere, Fransa ve Yunanistan’ın katılımıyla ‘Nemesis 2018’ tatbikatı başlatıldı. Nemesis tatbikatı 2021 ve 2022 yıllarında da tekrarlandı. Tatabikata ABD, Fransa, İngiltere, İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Mısır ve İtalya katıldı.

Sea Breeze yani Deniz Meltemi 2021 tatbikatına ise 6 kıtadan 32 ülke katıldı. 5 bin asker, 32 gemi, 40 uçak, 18 özel operasyon ve dalış timiyle tatbikat yapıldı. Türkiye, Karadeniz'in militarize olmasını istemediği için düşük seviyede katılım gösterdi. Esas hedef Rusya gibi gösterilse de NATO'ya tehdit görülen tüm unsurlar hedefteydi.

ABD sadece Ege ve Doğu Akdeniz değil karadan da Türkiye'ye karşı tatbikatlar yaptı. 8 Eylül 2022'de ise Suriye'de terör örgütü YPG/PKK işgalindeki bölgelerde varlık gösteren ABD güçleri, terör örgütüne silahlı eğitim desteği verdi. ABD askerleri, Suriye'de Haseke ilinin doğusundaki Malikiyye ilçesinde Türkiye ve Irak sınırına yakın bölgede YPG/PKK'lı teröristlerle eğitim tatbikatı yaptı.

26 Eylül 2022'de ise Midilli ve Sisam adalarına ABD'nin hibe ettiği zırhlı araçlar sevk edildi. Türkiye'nin İHA'ları ABD ve Yunanistan'ın hukuk dışı sevkiyatını görüntüledi.

Hellenic Army Tank Challenge-2022 ile de ABD ve Yunanistan sınırımızdan 50 kilometre ötede tanklarını yarıştırdı.

ABD Deniz Kuvvetleri ile Rum liman ve deniz polisi tarafından düzenlenen CYPUSA 01/22 adlı ortak SAR Tatbikatı’nda ise çeşitli deniz ve hava platformları kullanıldı. Yunan basını tabikatla ilgili "ABD'liler Türklere karşı adadaki varlığını artırıyor" diye yazdı.

ABD, Türkiye'ye karşı adalar üzerinden yeni bir kışkırtma denemesi daha yaptı. ABD Donanması ile Deniz Piyadeleri, Kaliforniya'da Çelik Şövalye-2023 Tatbikatı düzenledi. 10 bin personelin katıldığı tatbikatta adalara amfibi harekât icra edildi, dar geçitlerin savunması yapıldı.

Senaryodaki adaların, Çin, Rusya veya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nden gelen potansiyel tehditlerin gerçeğe dönüşmesi durumunda, gelecekteki büyük savaş alanı olacağı belirtildi.

Tüm bu süreci yakından takip eden Vatan Partisi, en net stratejiyi ortaya koyan parti oldu. Türkiye'nin bir an önce NATO'dan çıması için büyük bir eylem başlatıldı. Yurt genelinde "NATO'dan Çıkalım" eylemleri yapıldı.

Vatan Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek de Türkiye'deki NATO üslerinin Türk Silahlı Kuvvetlerinin kontrolüne geçmesi için defalarca kez çağrı yaptı.

# nato # abd # yunanistan # Millenium Challenge2002 tatbikatı # YPG # doğu akdeniz # vatan partisi