CKD Kamu Çalışanı Kadınlar Zirvesi yapıldı

Cumhuriyet Kadınları Derneği, üretimde seferberlik başlattı. İş gücünde kadının yerini önemini öne çıkaran toplantılara bir yenisi daha eklendi. Ankara'da Kamu Çalışanı Kadınlar Zirvesi yapıldı.

Cumhuriyet Kadınlar Derneği öncülüğünde ilki İstanbul'da yapılan zirveye bir yenisi daha eklendi. 5 Kasım'da Ankara'da "Üretimde ve İstihdamda Kamu Çalışanı Kadınlar Zirvesi" düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını CKD Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür yaptı. Oygür, kadını aşağıya iten sistemin 1980'lerde Türkiye'ye dayatılan küresel ekonomik sistem olduğuna dikkat çekti:

- OECD ye göre en son sıradayız. Rapora göre 15_64 yaş kadınların 29,2 is gücüne katılmaktadır. OECD göre üye ülkelerin ortalaması kamuda yüzde 60. Devletin ötelendiği yerde kadın da ötelenmektedir. Sistemin değişmesi gerekiyor. Kadını aşağıya iten etken 1980'lerde devleti aşağıya iten küresel sistem olması.

 Zirvede kamuda çalışan sağlık çalışanları da yer aldı. Aile Hekimi Funda Aydemir ve Hemşire Fatma Utkan kadın sağlık çalışanlarının en çok anne olduktan sonra çalışma hayatında sorunlar yaşadığına işaret etti. Kadınların iş hayatında kalabilmesi için kreş hakkı başta olmak üzere sağlanması gereken imkanlar tek tek sayıldı.

Kamuda çalışan öğretmenler de sorunlarını zirveye taşıdı. Konuşmacılar, kadınların haklarının yasalarla güvence altında olduğu ancak uygulamada yaşanılan sorunlar olduğu vurgulandı.

Özel Eğitim Öğretmeni Selma Eda Şimşek, kamuda örgütlenme konusunda da atılım yapılmasının şart olduğunu belirtti.

Engelli memur Sultan Karayağız da hem engelli bir yurttaş hem de kadın olarak çalışma hayatında karşılaştığı sorunları anlattı.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# cumhuriyet kadınlar derneği